Kršenje atikovid mera

Od proglašenja datuma za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do danas četiri kazne izrečene su političkim subjektima u Prištini zbog organizovanja skupova na kojima je uočeno nepoštovanje antikovid mjera.

Posljednja u nizu izrečena je LDK. Ova stranka kažnjena je sa 2.000 eura zbog organizovanja političkog skupa u zatvorenom prostoru, dok je iz istog razloga i sa istim iznosom kažnjena i 11. januara.

Direktor prištinskog Inspektorata, Adonis Tahiri, najavio je da će se novčane kazne izricati svima koji krše zakon – pa i onima koji su Zakon o borbi protiv pandemije koronavirusa i napisali.

"Četvrta novčana kazna protiv političkih subjekata zbog organizovanja skupova u Prištini uz kršenje zakona i mjera na snazi. Zakon i odluku o mjerama sami ste izradili i izglasali i kazne treba da se plate. U suprotnom inkasiraćeno ih preko izvršitelja“, poručio je Tahiri.

Početkom nedjelje kažnjena je i AAK Ramusha Haradinaja sa takođe 2.000 eura, a upravo zbog organizovanja skupa.

Prema pisanju medija, prethodno je kažnjena i Nisma Fatmira Limaja.

Za sada nije poznato da li su slične novčana kazne izricane zbog organizovanja političkih skupova i u drugim opštinama na Kosovu.

Podsjetimo, ubrzo nako proglašenja datuma novih vanrednih parlamentarnih izbora u prištinskim medijima nizali su se naslovi o tome da antikovid mjere "ne važe za političare".

Sve je krenulo nakon što su političke stranke otpočele sa organizovanjem predizbornih skupova sa svojim pristalicama, a mediji preneli da nisu bile ispoštovane epidemiološke mjere.