Potvrđeno

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti neće moći da se nađe na izbornoj listi te stranke na predstojećim izborima, zakazanim za 14. februar.

Lideru Pokreta Samoopredjeljenje (LVV), Albinu Kurtiju, neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika na izborima 14. februara, javlja Koha.

Do toga je došlo zbog toga što je, prema izvorima iz Kohe, on među 47 kandidata za koje je Sudski savjet Kosova ocjenio da imaju problema sa zakonom.

Na ovoj listi je, prema izvorima, takođe i potpredsjednica LVV, Albulena Haxhiju i kandidat za poslanika, Liburn Aliu.

Novu proceduru za provjeru podobnosti kandidata za poslanike Centralna izborna komisija uspostavila je upravo nakon odluke Ustavnog suda po zahtjevu LVV.

Ustavni sud je u odluci o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija, precizirao da kandidatu za poslanika koji je u posljednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Međutim, pored Sudskog savjeta Kosova, sada je u ocjenu podobnosti kandidata za poslanike uključeno i pet drugih institucija – Izborni panel za žalbe i predstavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kosovska obavještajna agencija, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

Do ove odluke Ustavnog suda, CIK je mogao da odbije da verifikuje samo one kandidate kojima je u presudi precizirano da im se oduzima pravo da budu birani.

Prema tumačenja pojednih kosovskih pravnih eksperata, Kurti ne bi trebalo ni da bude u mogućnosti da se kandiduje za premijera, ali oko ovakvog viđenja se vode polemike.

Osnovni sud u Prištini, u januaru 2018. godine, proglasio je krivim četvoro poslanika u Skupštini Kosova Albina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Albulenu Haxhiu i Fatona Topalija za korišćenje suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Oni su osuđeni za korišćenje oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službenih dužnosti.