Na snazi do 15. februara

Ambasada Kosova u Rimu pozvala je kosovske građane koji žive i rade u Italiji da poštuju odluku Vlade Italije i nove antikovid mjere, koje su trenutno na snazi u toj zemlji, prenosi Reporteri.

Nove mjere predviđaju i da je do 15. februara, zabranjeno svako kretanje između gradova, osim onih sa manje od 5.000 stanovnika.

"Kretanje je dozvoljeno samo ukoliko to zahtevaju radne obaveze, kada su u pitanju zdravstveni problemi, povratak na prebivalište i hitne potrebe, o čemu treba posjedovati pismeni dokaz“, kaže se u saopštenju Ambasade Kosova u Rimu.

Kako se dodaje, izlazak iz Italije je dozvoljen samo u hitnim slučajevima, za šta je takođe potrebno imati pismeni dokaz.

"Za ulazak ili povratak u Italiju obavezna je izolacija u trajanju od dvije nedjelje, kao i zdravstveni nadzor. Prema ovoj uredbi, ove mjere biće na snazi do 5. marta“, kaže se u saopštenju.

Kada je riječ o tranzitu kroz Italiju, svi građani Kosova koji putuju iz zemalja EU mogu to da urade ukoliko se popuni obrazac i izvrši prijava nadležnima, uz poštovanje obaveze napuštanja italijanske teritorije u roku od 36 sati.

Ambasada Kosova u Rimu najavila je i da će tokom važenja novih antikovid mjera, pružati konzularne usluge samo uz unaprijed rezervisane sastanke.

"Pozivamo vas da neprestano provjeravate zvaničnu veb stranicu i naš zvanični Facebook profil kako biste bili blagovremeno informisani. Samo na taj način, strogo poštujući preventivne mjere, štitimo svoje zdravlje i zdravlje svoje rodbine“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri