Parlamentarni izbori

Centralna izborna komisija saopštila je danas da iz odgovora koji su dobili od Sudskog savjeta Kosova proizilazi da 15 od 28 političkih subjekata koji su se prijavili za sertifikaciju, imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, prenosi Reporeteri.

Prema ovom članu, lice koje je pravosnažnom presudom u posljednje tri godine proglašeno krivim za krivično djelo ne može biti kandidat za poslanika, a na izbornim listama je takvih 47 imena.

Portparol CIK-a Valmir Elezi rekao je da je na strankama da objave imena kandidata.

Centralna izborna komisija je do sada dobila odgovore od, Izbornog panela za žalbe i pritužbe, Sudskog savjeta Kosova, Ministarstva inostranih poslova i Kosovske obavještajne agencije.

“Sve ove institucije odgovorile su na zahtjeve koje smo imali za svaku od njih, a koje smo objavili na konferenciji u ponedjeljak. Ove institucije su na zahtjev za potvrđivanje podobnosti kandidata odgovorile članom 29. Zakona o opštim izborima. Po prijemu ovih odgovora, Kancelarija za registraciju političkih partija i sertifikaciju pripremiće Preporuku za odobravanje ili odbijanje sertifikacije političkih subjekata i njihovih kandidata.Ove preporuke će biti predstavljene na sastancima CIK-a”, navedeno je u saopštenju.

Prema Operativnom planu koji je odobrila CIK, preporuke će biti pripremljene danas i sutra, dok će odluka biti doneta najkasnije do 22. januara.

Ako politički subjekt ili kandidat nisu sertifikovani, mogu podneti žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke.

Slučaj može ići na Vrhovni sud ako je stranka možda nezadovoljna odlukom IPŽP-a.

Period za žalbe i donošenje odluke treba da se završi 31. januara. Nakon toga, 1. februara, slijedi žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkom listiću, kažu u CIK-u.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri