Specijalni sud

Postoji mogućnost da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Hagu podigne još neke optužnice protiv bivših lidera OVK, jer nije realno očekivati da se sud narednih godina bavi samo sa tri postojeće, izjavio je za Kosovo Onlajn advokat iz Prištine Tom Gashi.

“Najvjerovatnije će biti novih optužnica. Clint Wiliamson koji je bio tužilac do 2014. godine u svom izvještaju je naveo mogućnost podizanja do 10 optužnica.  Ne vjerujem da će Specijalni sud raditi narednih deset godina samo sa ove tri optužnice", kaže Gashi.

On navodi da optuženi u Hagu imaju mogućnost da se brane sa slobode.

“Apsolutno imaju mogućnosti da se brane sa slobode, međutim, u ovakvoj situaciji koja je stvorena i imajući u vidu optužnicu, tužilaštvo nije za to da oni budu oslobođeni. Tužilaštvo smatra da postoji mogućnost da oni utiču na svjedoke i obavjestilo je sud da ukoliko budu pušteni na slobodu, postoji mogućnost ugrožavanja predmeta", naglasio je Gashi.

Podsjetimo da se Specijalno tužilaštvo prije nekoliko dana usprotivilo zahtjevu za privremeno puštanje iz pritvora Kadrija Veselija, zbog mogućnosti njegovog bjekstva i zastrašivanja svjedoka.

Izvor: Kosovo Online