Odgovor na žalbu odbrane

Specijalizovano tužilaštvo podnelo je u petak odgovor na žalbu odbrane Nasima Haradinaja Apelacionom sudu u sastavu Specijalnog suda u Hagu, u vezi sa revizijom odluke o određivanju pritvora zamjeniku predsjednika organizacije ratnih veterana OVK, prenosi Gazeta Express.

Specijalno tužilaštvo u Hagu iznelo je nekoliko argumenata u vezi sa tretmanom i hapšenjem Haradinaja i odlukom pretpretresnog sudije Nicolasa Guilloua iz decembra, koji je naložio određivanje pritvora zamjeniku predsjednika organizacije ratnih veterana OVK.   

"Jasno je da se Haradinaj pred vijećem pojavio bez nepotrebnog odlaganja i da su njegova prava u potpunosti poštovana. Odbrana nije uspjela da utvrdi da je u pitanju zakonska greška pretpretresnog sudije, ugrožavanje pravde ili bilo koja očigledna omaška u sprovođenju diskrecionog prava", kaže se u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo brani odluku sudije Nicolasa Guilloua pozivajući se na rizik da Nasim Haradinaj pobjegne, rekavši da odbrana nije na adekvatan način riješila to pitanje, ne pružajući dovoljno garancija da se to neće deseti.

"Sudija za prethodni postupak pažljivo je procjenio član 41 (6) (b) i utvrdio da postoji konkretan rizik od bjekstva, ometanja postupka i činjenja drugih krivičnih djela. Uprkos tvrdnjama odbrane, odluka da se Haradinaj zadrži u pritvoru odnosi na argumente odbrane o zakonitosti pritvora. Zapravo, pretpretresni sudija je sumirao, ocjenio, a zatim odbacio takve argumente, navodeći valjane razloge", navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo u Hagu takođe pominje pokušaj Haradinaja da izbjegne hapšenje.

"Prilikom donošenja odluke, pretpretresni sudija je, između ostalog, primjetio da je Haradinaj pokušao da izbjegne hapšenje, da ne ne priznaje Specijalizovana vijeća i da ima namjeru da nastavi da širi povjerljive informacije i da iskazuje nepoštovanje prema nalozima suda", navodi se u bilješci.

Predstavnik Specijalnog tužilaštva Jack Smith sugeriše da su "argumenti odbrane potpuno neosnovani, bez konkretnih činjenica u vezi sa zakonitošću pritvora" i dodaje da "odbrana jednostavno izražava svoje neslaganje sa odlukom, umjesto da navede bilo kakvu grešku u njoj".

Specijalizovano tužilaštvo traži od Apelacionog suda u sastavu Specijalnog suda da odbaci Haradinajevu žalbu.

Izvor: Kosovo Online / Gazeta express