Tužba protiv opštine

Građanin Prištine Faruk Kukaj tužio je Opštinu Priština, jer osobama sa invaliditetom nije omogućen lakši pristup institucijama, izvještava Ekonomia Online.

Kukaj je naveo da on i druge osobe sa invaliditetom imaju probleme sa kretanjem po glavnom gradu i pristupom institucijama.

"Teško se krećem, a prilazi mnogim zgradama u kojima se nalaze institucije nisu prilagođeni osobama sa invaliditetom. To predstavlja diskriminaciju jer nismo u mogućnosti da funkcionišemo kao svi drugi. Danas je bilo pripremno ročište i saslušana je odbrana. Optimista sam i boriću se za svoja prava", rekao je on.

Direktor udruženja HANDIKOS Afrim Maliqi, rekao je da su osobe sa invaliditetom stavljene u poziciju građana drugog reda. Prema njegovim riječima, gradonačelnik Ahmeti nije ispunio obećanja u vezi sa lakšim pristupom javnim zgradama.

"Opština nije učinila dovoljno za te osobe", dodao je Maliqi.

Besart Elshani iz kancelarije narodnog advokata rekao je da je ovo možda prvi slučaj da je građanin podneo tužbu ove prirode i dodao je da je danas sud tužiocu dao rok od tri dana da sastavi tužbu.

"Mi smo današnjem ročištu prisustvovali u svojstvu posmatrača, ali to ne znači da ćemo to i ostati. Preduzećemo i druge korake. Imamo nekoliko slučajeva, ali reagovali smo u smislu zakonskih ovlašćenja koja imamo, a to je dodatna nadležnost. Sljedeće ročište nije zakazano. Ovo je prva tužba koja ima veze sa diskriminacijom osoba sa invaliditetom", rekao je Elshani.
 
Izvor: Kosovo Online / Ekonomia Online