Na listama samo 33,5 odsto žena

Od pristiglih više od 14.000 zahtjeva za registraciju birača Centralna izborna Komisija je do sada odobrila 10.172, a preko pozivnog centra do sada je kotaktirano 8.000 birača u dijaspori, prenosi Kosovo press.

„Što se tiče prijava za registraciju i glasanje u inostranstvu do danas je u sistem uneto ukupno 14.307 prijava, od čega je 13.138 zahtjeva validno, a do sada su odobrena ukupno 10.172 zahtjeva. U trenutnom status odbijanja je 2426 zahtjeva za registraciju, koji moraju da pošalju prateću dokumentaciju, kako bi bili odobreni“, saopšteno je iz CIK.

Predsjednica CIK Valdete Daka rekla je da će sve prijave biti pregledane i apelovala na građane pozivati da ne šalju više od jednog mejla za prijavu.

„Molim građane van Kosova da nam na blokiraju elektronsku poštu slanjem iste aplikacije. Sve prijave će biti pregledane“, rekla je Daka.

Član CIK iz Pokretra Samoopredjeljenja Sami Kurteshi rekao da je primio pritužbe građana iz dijaspori o anonimnim telefonskim pozivima.

„Imamo informacije da neki birači nisu htjeli da daju lične podatke, jer su dobijali pozive sa nepoznatih brojeva“, upozorio je Kurteshi.

Iz CIK ne isključuju takve slučajeve i navode da je riječ o tehničkoj grešci.

Danas je objavljena i statistika o zastupljenosti žena na izbornim listama, a iz NVO sektora upozoravaju da nema poboljšanja u oblasti rodne ravnopravnosti.

„Ukupno imamo 1081 kandidata, od kojih su 362 žene ili 33,5 odsto i 719 muškaraca ili 66,5 odsto. Sa rodne tačke gledišta, nije došlo do velikog poboljšanja u odnosu na prošli put“, saopšteno je iz Nezavisnog Nadzornog Odbora za Civilnu Službu Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press