Ostaje u pritvoru

Specijalno tužilaštvo usprotivilo se zahtjevu za privremeno puštanje iz pritvora optuženog Kadrija Veselija, jer mu preti kazna doživotnog zatvora, prenosi Gazeta Express.

Glavni tužilac Jack Smith navodi zašto treba odbiti zahtjev Veselijevog advokata Bena Emersona, uz konstataciju da mu za počinjena djela preti kazna doživotnog zatvora. Tužilaštvo zato smatra da Veseli treba da ostane u pritvoru.

„Veseli je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnost , uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bjekstva, koji će se i povećati kada Veseli i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nicolas Guilhot mora da sagleda sve činjenice, prije nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veselija.

"Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veseli može počiniti krivično djelo iz nadležnosti specijalizovanih vijeća i da postoje rizici od narušavanja reda, kao i da će Veseli ometati vođenje krivičnog postupka. To podrazumijeva  i uticaj na svjedoke, žrtave ili saučesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivičnih djela i način, kao i okolnosti u kojima su počinjena. Istovremeno i Veselijeve lične karakteristike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi, sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanja krivičnog djela ili izvršinja novih krivičnih djela“, navode iz tužilaštva u Hagu.

Glavni tužilac Smith i njegov tim pridaju posebnu važnost Veselijevoj prošlosti i uticaju na obavještajne službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusnijih obavještajnih oficira na Kosovu, bivši je šef obavještajnih službi OVK i Kosovske obavještajne službe.

Činjenica da Veseli može putovati u preko 180 zemalja svijeta za tužilaštvo je dovoljan razlog da treba preduprediti mogućnost njegovog bjekstva produžavanjem pritvora. Specijalno tužilaštvo dodaje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja i da Veseli ima efikasna sredstva da ućutka svakog svjedoka.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express