Reakcija studenata

Udruženje albanskih studenata u Ženevi reagovalo je na odluku CIK kojom je mnogim građanima Kosova koji žive u inostranstvu prvo onemogućeno da glasaju, a sada je Centralna izborna komisija odlučila da ih pozove, prenosi Reporteri.

Poslije najnovijih dešavanja, albanski studenti u Švicarskoj preduzeli su u nedjelju simboličnu akciju ispred Konzulata Kosova u Ženevi.

Prema njihovim riječima, ta akcija ima za cilj da osudi nedostatak političke volje institucija da dijaspori olakšaju učešće na izborima 14. februara.

“Sve teškoće u ostvarivanju prava glasa koje smo istakli u najavi akcije ‘Glasanje dijaspore’ postoje da bi se građanima uskratilo to pravo“, kažu oni.

Demonstranti su istakli da nijedna osoba koja radi u konzulatu nije meta ove akcije.

“Smatramo Kosovo pripada građanima i da njegovi službenici služe narodu, a ne obrnuto. Pored toga, Kosovo mora da garantuje ljudske i finansijske resurse kako bi ambasadama i konzulatima omogućilo sprovođenje izbornog procesa. S tim u vezi, simbolično olakšavamo rad naših državnih organa. Odlučili smo da pošaljemo glasove dijaspore u kesama za smeće, jer vjerujemo da je to njihova sudbina“, kažu oni.
 
Izvor: Kosovo Online / Reporteri