Filozof i publicista

Filozof i publicista Shkelzen Maliqi u intervjuu za Kosovski diplomatski puls nije isključio mogućnost da se izbori na Kosovu ponove ukoliko CIK ne potvrdi kandidaturu lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija, prenosi Reporteri.

Maliqi kaže da od sticanja nezavisnosti nijedna vlada na Kosovu nije uspjela da upotpuni svoj mandat izbornim sistemom i crvenim linijama prema stranakama, koje sve više uzimaju u obzir stranačke interese ostavljajući po strani interese Kosova.

"Izbori na Kosovu obično se održavaju bez većih problema. Njihov rezultat nikada nije osporen, ali na nekim od posljednjih izbora došlo je do produženja postupka prebrojavanja i ovjere, a zatim i do formiranja koalicija i stabilnih vlada. Istina je da nijedna vlada Kosova, od proglašenja nezavisnosti, nije završila svoj puni mandat. Na vanrednim izborima 14. februara, očekuje se pobjeda Pokreta Samoopredjeljenje, ujedinjena s listom Vjose Osmani. Nova generacija političara nada se da će to postići sa povećanjem broja glasača, koji se nazivaju "generacijom republike", koja nije doživela devedesete i koja osjeća da nije dužna ni LDK, ni strankama koje su izašle iz rata i OVK", kaže Maliqi.

Ipak, on ističe da jedna stvar trenutno zaklanja trijumfalnu viziju pobjede "koalicije nade“, a to je da vjerovatno Albin Kurti i grupa kandidata Samoopredjeljenja neće biti verifikovani za izbornu trku.

"To bi moglo dovesti do tenzija tokom kampanje i nakon izbora. Stvar je u tome što se presuda Ustavnog suda, koji je na zahtjev Kurtija svrgnuo Hotijevu vladu, može vratiti kao bumerang. Odluka Ustavnog suda je da ne potvrdi kandidaturu za poslanike onima koji su takođe krivično osuđeni u posljednje tri godine. Ako CIK zatraži uklanjanje Kurtija sa izborne liste, to bi moglo prouzrokovati tenzije i reakciju fanatičnih pristalica Samoopredjeljenja, koji se u prošlosti nisu ustručavali da organizuju proteste i nedemokratski i nasilni pritisak", ističe Maliqi.

Krivično djelo za koje su Kurti i članovi njegove stranke osuđeni povezano je sa upotrebom suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine. Maliqi kaže da u tom slučaju Kurti treba da poštuje odluku.

"Trebalo bi da se složi, jer niko ne bi trebalo da bude iznad zakona. Prema nekim tumačenjima, Kurtiju može biti zabranjeno da se kandiduje za poslanika, ali ne i za premijera, jer Ustav ne zabranjuje takvu odluku. To je pitanje po kojem Ustav ostaje nejasan, mada bi, logično, zabrana trebalo da se odnosi na svaku kandidaturu za visoke državne funkcije (predsjednika, premijera, ministre itd.)", objašnjava Maliqi.

On kaže da Kurti i Osmani žele čistu većinu koja pruža punu snagu neophodnu za korijenite promjene.

"Međutim, postići većinu od preko 50 odsto nije tako lako, jer to znači ubjedljivu pobjedu od najmanje 61 mjesta u sljedećoj Skupštini, što bi bio totalni neuspjeh za druge stranke koje su dominirale Kosovom u poslijeratnom periodu. Treba imati na umu da ako se dogodi takav trijumf Kurtija, LDK, PDK, AAK i NISMA zajedno više neće imati ni 40 mandata! Teoretski bi se to moglo dogoditi ako se 14. februar zaista bude referendum, kako to naziva Kurti. Ali to je teško postići", zaključuje Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri