Uzdržan, za, protiv...

Kandidati za premijera Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredjeljenje (VV) imaju potpuno različite stavove o Vašingtonskom sporazumu, prenosi Klan Kosova.

Kandidat za premijera Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ostaje protivnik dokumenta potpisanog u Bijeloj kući 4. septembra 2020. godine. Kurti smatra da Vašingtonski porazum treba čitati ne od prve, već od posljednje tačke, koja govori o uzajamnom priznavanju Kosova i Izraela.

„Taj  sporazum je najbolje čitati od posljednje tačke koja govori o priznanju Kosova od strane Izraela. Sem toga za Kosovo u sporazumu nema dobrih stvari“, kaže Kurti.

Kandidat za premijera LDK, Avdullah Hoti, ostaje vjeran potpisu datom u Ovalnom kabinetu početkom prošle jeseni. Smatra da je Vašingtonski sporazum dobar i da će njegovi protivnici uvidjeti da su pogrešili.

Kandidat PDK Enver Hoxhaj ranije je izrazio rezerve prema ovom sporazumu, a u dosadašnjem toku kampanje, čak nije ni komenatirisao dokument iz Vašingtona. Zamjenik predsjednika PDK Bedri Hamza i sekretar Uran Ismaili rekli su da njihova stranka nije protiv dogovora postignutih u Vašingtonu, ali su bili uvjereni da će PDK uspješno pregovarati o izmjenama određenih dijelova dogovora u interesu Kosova.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova