Udruženje prava pacijenata

Iz Udruženja prava pacijenata Besim Kodra izjavio je da kašnjnje antikovid vakcine stvara velike probleme zdravstvu i pacijentima i da je Kosovo, za razliku od nekih evropskih i balkanskih zemalja koje su obezbjedile vakcinu, ostalo među poslednjima, prenosi Koha.

Istakao je da vakcine treba obezbjediti što prije.

„Što se tiče vakcinacije, postoje ranjive kategorije, zdravstveni radnici, stariji i oni sa hroničnim problemima koje treba vakcinisati što je prije moguće. Moraju se obezbjediti vakcine jer je pandemija izazvala zemljotres u zdravstvenom sektoru u zemlji“, rekao je Kodra u emisiji “Express” na KTV.

Naglasio je da je zabrinjavajuće kako neka odjeljenja Univerzitetsko kliničkog centra Kosova (UKCK) ne pružaju medicinske usluge pod izgovorom pandemije.

„Ove godine smo imali više pritužbi pacijenata nego prethodnih godina zbog pandemije. UKCK je obustavio usluge, što nije u skladu sa zakonom, jer za donošenje odluke o prekidu rada mora da postoji odluka vlade ili Ministarstva zdravlja", rekao je Kodra.

Dodao je da je zabrinjavajuće to što je jedan broj pacijenata morao da plaća lijekove zbog nestašica u zdravstvenom sektoru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore