Kako Institut kaže!

Za razliku od mnogih vjerskih grupa u svijetu koje su podijeljene oko toga da li će njihovi pripadnici primiti vakcinu protiv Covida-19 ili ne, Islamska zajednica Kosova nema takvih dilema, prenosi Gazeta Exspress.

Islamska zajednica preporučuje vjernicima islamske vere na Kosovu da prime vakcinu, kao i da poštuju uputstva Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

“Mi ćemo kao institucija poštovati odluke i preporuke Nacionalnog istituta za javno zdravlje i istovremeno ćemo tražiti od vjernika islamske vjeroispovesti da postupaju isto, u skladu sa preporukama odgovornih institucija“, navodi se u saopštenju IZ.

Širom svijeta su mišljenja u vezi s vakcinom podijeljena, posebno među muslimanima.

Određeni broj vjernika odbija da primi vakcinu zbog sumnje da sadrži svinjski želatin.

Američka kompanija “Pfizer” navodi da je "njihova vakcina pogodna za vegane", što znači da nijedan sastojak nije životinjskog porekla.

Muslimanska zajednica u Srbiji ima različite poglede na vakcinu


Zamjenik šefa Islamske zajednice Srbije Rešad Plojović kaže da je to iz dva razloga: prvo, neki vjeruju da bi vakcina mogla imati negativne neželjene efekte, a drugo, je to da vakcina sadrži svinjski želatin.

“Veliki broj muslimana, kako onih koji žive širom svijeta, tako i onih koji žive u ovom regionu, zabrinut je i obratio se Islamskoj zajednici zbog toga što se, kao što je široj javnosti poznato, želatin kao proizvod životinjskog porijekla koristi u farmaceutskoj industriji, u proizvodnji lijekova, a može biti dobijen od svinje, životinje koju muslimani ne smeju da konzumiraju“, rekao je Rešad Plojović.

Međutim, on dodaje da bi vakcina bila u redu ako bi tokom faze proizvodnje želatin bio transformisan kako bi izgubio sva svoja prirodna svojstva.

S druge strane, zamjenik glavnog muftije Sandžaka u Srbiji Muhamed Demirović kaže da postoje globalne dileme u vezi sa negativnim efektima i posljedicama koje se mogu pojaviti kod ljudi koji prime vakcinu.

"Sa stanovišta islama i šerijatskog prava, još ne možemo potvrditi ispravnost vakcina", rekao je Demirović.

Demirović kaže da bi sa religiozne tačke gledišta vakcina bila u redu samo ako bi se hemijskom analizom utvrdilo da je sadržaj koji potiče od svinja prošao postupak prečišćavanja.

“Dakle, ako se hemijskom analizom konačnog proizvoda utvrdi da je došlo do potpune promjene supstance svinjskog porijekla u potpuno novu supstancu, taj proces se u šerijatu smatra postupkom prečišćavanja“, kaže on.

Uprkos tome, Demirović vjeruje da se mogu pojaviti neželjeni efekti nakon vakcinacije.

On poziva muslimane da ne žure s odlukom o vakcinaciji, barem dok ne bude objavljeno više naučnih činjenica.

Muslimanska zajednica u Bosni i Hercegovini takođe sumnja u vakcinu protiv Covida-19


Savjetnik muftije Bosne i Hercegovine Mustafa Perlača izjavio je 29. decembra 2020. godine da ne mogu dati konačan odgovor da li je vakcina protiv Covida-19 prihvatljiva za muslimane ili ne.

“Prorok Muhamed uputio je vjernike da traže lijek jer je rekao da Svemogući Bog nije donio nijednu bolest bez davanja lijeka za njega, ali je podsjetio sledbenike da ne traže lek u onome što je Bog zabranio“, rekao je Perlača.

U međuvremenu, muslimanske zajednice u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji do sada nisu komentarisale vakcinaciju protiv Covida-19.

Šta je želatin i kako se koristi u vakcinama?


Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže da se želatin koristi u nekim vakcinama kao stabilizator.

Prema ECDC, vakcinama se dodaju stabilizatori kako bi zaštitili aktivne sastojke od razgradnje tokom proizvodnje, transporta i skladištenja.

Ta institucija, međutim, kaže da želatin može uticati na veći broj ljudi, odnosno "jedan do dva miliona" koji mogu razviti ozbiljnu alergijsku reakciju.

Osim alergijskog aspekta, ECDC kaže da prisustvo želatina uznemirava neke vjerske grupe kao što su muslimani, Jevreji i adventisti sedmog dana zato što su te vjerske zajednice zabranile konzumiranje svinjskih proizvoda.

Na svojoj web-stranici Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti podsjeća na činjenicu da su lideri svjetskih vjerskih grupa odobrili upotrebu želatinskih vakcina jer vjeruju da su koristi od dobijanja vakcine veće od vjerskih propisa.

Koje vakcine imaju želatin?


Prema do sada objavljenim podacima, vakcine kompanija ”Pfizer/Biontech”, “Moderna” i “AstraZeneca” ne sadrže sastojke koji su dobijeni preradom svinjskih proizvoda.

Sastojci koji se koriste u vakcinama koje su razvile Kina i Rusija trenutno nisu poznati.

Malo je podataka o sastojcima vakcine koje su razvile kineske kompanije “Sinovac”, “Sinopharm” i “Cansino Biologiics”.

Isto je i sa ruskom vakcinom “Sputnik V”, o kojoj se mnogo raspravljalo, jer je uvedena bez prolaska kroz sve faze testiranja.

Uprkos tome, u Rusiji se nastavlja vakcinacija tom vakcinom. Institucije u Srbiji već imaju određene količine te vakcine, a primilo ju je nekoliko srpskih zvaničnika.

Do sada su kosovske institucije izjavile da su obezbjedile 1.220.000 doza vakcine protiv Covida-19, međutim, još nije jasno kada će stići na Kosovo.