Ekonomska diplomatija

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi rekao je da se očekuje da će ekonomski rast za 2021. biti samo 3,5 do 4 procenta, a jedan od razloga za to je politička nestabilnost na Kosovu, prenosi Ekonomia online. On je u intervjuu istakao da je za ovu godinu prioritet zadržati ekonomiju aktivnom i ne povećavati ekonomsku štetu.

"I ove godine je teško predvideti ekonomski rast. Nadamo se da ćemo uspjeti da održimo ekonomiju otvorenom i upravljamo pandemijskom situacijom kako ne bismo povećali ekonomsku štetu koja je bila značajna prošle godine. Ali prvi znaci su da ni ovaj prvi kvartal ove godine neće biti lak za ekonomiju širom svijeta i naravno za Kosovo”, naveo je Rukiqi.

Ocijenio je da je još jedan dodatni razlog koji je prilično problematičana projekcija ekonomskog rasta, politička nestabilnost.

Prema njegovim riječima, vlada ima budžet i može ga potrošiti za podršku preduzećima.

"Vlada je dužna da ima osnovne funkcije podrške preduzećima, sve dok može da troši budžet. U takvim situacijama, vlada u odnosu na ekonomsku podršku, uz nastavak kapitalnih investicija može da obavlja svoje dužnosti“, rekao je Rukiqi i naglasio da se na ovim izborima mogu promijeniti pojedina imena, kao i stranke koje vode vladu, ali ne i ekonomska situacija.

"Ne očekujem ništa novo u odnosu na ono što smo imali do sada. Stranke koje vode vladu mogu se promijeniti, ali vidjeli smo da su neke populističke teme bile zanimljivije i da ne mjenjaju stanje ekonomije", kaže Rukiqi.

Nikada nismo uspjeli da imamo ekonomski razvoj koji generiše zaposlenost ne u javnom, već u privatnom sektoru, nikada nismo usjpeli da imamo strane direktne investicije koje bi imale uticaja na ekonomski rast“, ​​rekao je on.

Predsjednik PKK dodao je da su ekonomski oporavak i diplomatija prioriteti Privredne komore.

"Pandemija se neće završiti. Postoje pozitivni znaci sa vakcinom. Usredsredićemo se na ekonomsku diplomatiju. Kosovo nakon pandemije treba da ima jake ekonomske veze sa drugim zemljama. Zbog toga moramo vidjeti priliku da dovedemo investicije na Kosovu u oblastima u kojima postoji potreba za energijom, infrastrukturom, zdravstvom, proizvodnjom. Moramo da vidimo gdje možemo više da izvozimo. Stoga su ekonomski oporavak i diplomatija prioriteti Privredne komore“, zaključio je Rukiqi.