Neozbiljnost vlade

Gotovo 30.000 radnika koji su ostali bez posla tokom pandemije koronavirusa možda neće dobiti obećanih 300 eura, iako je to bio uslov Demokratske partije Kosova da glasa za Zakon o ekonomskom oporavku, piše Reporteri.

U zamjenu za glasove poslanika ove stranke, premijer Avdullah Hoti obećao je da će ispuniti obećanje, ali sporazum možda neće biti sproveden.

Ministarstvo finansija i transfera saopštilo je prije nekoliko dana da ovaj amandman nije pokriven finansijskim sredstvima u odobrenom budžetu za 2021. godinu.

Vlada Kosova priprema plan sprovođenja Programa za ekonomski oporavak za 2021. godinu, za koji se očekuje da će biti izglasan u vladi do kraja januara. Kriterijumi i način primjene mjere za podršku radnicima koji su izgubili posao kao rezultat pavidemija kovid-19 biće otkriveni u vladinoj odluci i javnost će biti blagovremeno obavještena.

U međuvremenu, Nezavisni sindikat privatnog sektora ovo smatra vrlo zabrinjavajućim.

Jusuf Azemi, predsjednik ovog sindikata, kaže da se nada da se tako nešto neće dogoditi. O razlozima zbog kojih vlada nije opredjelila ta sredstva nemaju odgovor ni iz opozicije. Eman Rahmani iz Pokreta Samoopredjeljenje kaže da to pokazuje neozbiljnost vlade.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri