Komandant Kfora

Komandant Kfora general-major Franco Federici smatra da su organizovani kriminal, ilegalne ekonomske aktivnosti, govor mržnje na etničkoj osnovi glavne bezbjednosne prijetnje na Kosovu, prenosi Koha Ditore.

Federici ističe da trenutno nema signala da će se bezbjednosna situacija pogoršati. Situaciju na sjeveru Kosova vidi kao posebno izazovnu za Kfor.

„Vjerujem da bi opštine trebale pažljivo da riješe bilo koje pitanje na sjeveru Kosova. Kfor je izgradio vrlo dobru saradnju sa Sjevernom i Južnom Mitrovicom “, rekao je Federici u intervjuu za Kohu Ditore.

Komandant Kfora ističe i redovne kontakte sa Vojskom Srbije, koji pomažu u stvaranju atmosfere dobre saradnje u regionu. Saradnja sa Kosovskim snagama bezbjednosti nastavlja se po starom mandatu, iako je Skupština Kosova prije više od dvije godine odobrila zakon o transformaciji KBS u vojsku.

Federici ukazuje i na izazove sa kojima se Kfor suočio tokom 2020. godine.

"U opštem smislu, razmjere globalne pandemije predstavljale su i predstavljaju najveći izazov za sve nas. Kfor je usvojio sve neophodne mjere predostrožnosti za zaštitu osoblja, jer je zaštita od suštinske važnosti. Naša misija je donirala ličnu zaštitnu opremu bolnicama u Prištini i Gračanici, isporučila više od 50 donacija hrane i odeće za 14 opština na Kosovu, u koordinaciji sa lokalnim humanitarnim organizacijama.

Svakodnevno nastavljamo da sprovodimo svoje aktivnosti sa ciljem garantovanja sigurnog okruženja i slobode kretanja u korist svih zajednica na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999.

Kfor sarađuje sa KBS u skladu sa prvobitnim mandatom", dodaje Federici i objašnjava kako funkcioniše njihov dolazak na sever Kosova.

"Saradnja sa KBS podrazumeva civilni odgovor i humanitarnu pomoć kao odgovor na prirodne katastrofe i druge vanredne situacije. Kfor i KBS sarađuju u aktivnostima odlaganja eksplozivnih sredstava, koje doprinose održavanju bezbednog okruženja i poboljšanju kvaliteta života svih zajednica na Kosovu. Trenutno komandant Kfora mora da odobri ulazak i djelovanje KBS na sjeveru Kosova. Ovo je u skladu sa prethodnim sporazumom sa kosovskim institucijama i NATO očekuje da  se nastavi njegova primjena", objasnio je Federici.

Djelovanje Specijalog suda Kosova sa sjedištem u Hagu i suđenje Thaçiju i ostalima svakako utiče i na bezbjednosnu situaciju, ali komandnt Kfora ne očekuje dramatična pogoršanja u narednom periodu.

"Osnivanje Specijalnog suda bila je autonomna odluka kosovskih institucija i izvan je mandata Kfora. Prema tome, Kfor ne sprovodi niti podržava bilo kakvu istragu o navodima za ratne zločine. Kfor je u svakom slučaju spreman da interveniše u skladu sa trenutnim mandatom, u slučaju protesta ili nemira, nakon podizanja optužnica i kao što je gore pomenuto, uz puno poštovanje koncepta tri dogovora".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore