Preko mehanizma Covax

Iako je Vlada Kosova sklopila sporazume o snabdjevanju vakcinama protiv koronavirusa sa mehanizmom Covaxom, kao i sa Pfizerom i državom Austrijom, one do sada nisu stigle, a kako se najavljuje prve doze će biti namjenjene zdravstvenim radnicima, piše Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, uprkos tome što je Vlada Kosova, zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje izradila akcioni plan za vakcinaciju građana protiv virusa kovid-19, ovaj plan neće biti sproveden kako je zamišljeno.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će Kosovo tokom februara biti snabdjeveno Covax vakcinama i zamolio je građane da se pripreme za vakcinaciju.

Ipak, prve doze koje stižu preko mehanizma Covax vakcine tokom ova tri mjeseca biće namjenjene samo zdravstvenim radnicima, potvrdio je za Gazetu Express portparol Saveza za vakcine.

Prema njegovim riječima, ostatak vakcina biće distribuiran u drugoj polovini ove godine.

"Covax sada ima dogovore o obezbjeđivanju skoro dvije milijarde doza vakcina. Svih 190 država koje učestvuju i ispunjavaju uslove za Covax moći će da primaju doze za zaštitu ranjivih grupa u prvoj polovini 2021. godine i Covax može zakazati prvu isporuku vakcine u prvom kvartalu 2021. godine. Prva količina koja bude isporučena biće dovoljna da zaštiti zdravstvene radnike", rekli su iz ovog Saveza.

Oni poručuju da im je namjera da se do kraja ove godine obezbjedi vakcinama 20 odsto stanovništva država članica Covaxa.

Prema njihovim riječima, snabdjevanje dodatnim dozama, pored ovih 20 odsto, biće dostupno tokom 2022. godine.

"Ovo će biti praćeno daljom raspodjelom doza svim učesnicima u drugoj polovini godine, sa ciljem da se za sve zemlje sa kojima je dogovorena isporuka obezbjedi 20 odsto od ukupne populacije (ili manja količina ako učesnik to zahtjeva). Dodatne doze biće dostupne 2022. godine, a sve isporuke zavise od nekoliko faktora, kao što su regulatorna odobrenja i spremnost zemlje", dodali su.

Iz Ministarstva zdravlja ne poriču da će prve doze vakcina biti samo za vakcinaciju zdravstvenih radnika, ponavljajući da su u stalnom kontaktu sa Covaxom.

"Kosovo je u stalnom kontaktu sa Covaxom sa ciljem distribucije vakcina dobijenih ovim mehanizmom (njihova količina) u prvom kvartalu 2021. godine. Ali, to je već učinjeno znajući da takođe radi sa zemljama pojedinačno, proizvođačima vakcina itd. da imaju vakcine i na druge načine", rečeno je iz informativne kancelarije u Ministarstvu zdravlja.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express