Program ekonomskog oporavka

Aktuelna vlada Kosova sljedeće nedjelje započinje sprovođenje prve mjere programa ekonomskog oporavka, koju je u petak predstavio aktuelni premijer Avdullah Hoti, prenosi Reporteri.

"Radi se o 6,5 miliona eura namjenjenih privatnicima (advokati, krojači, obućari...) kojih, kako se procjenjuje, ima oko 21.000, a koji nisu bili uključeni u prethodni paket", rekla je vršilac dužnosti ministra finansija Hykmete Bajrami.

Nakon toga biće podjeljeni dodaci na zarade zaposlenima u zdravstvu i policiji. Građani stariji od 65 godina koji mjesečno primaju manje od 100 eura će ovog mjeseca dobiti penzije uvećane za 30 eura. Čak će i socijalna davanja za ovaj mjesec biti udvostručena.

Sprovođenje ostalih mjera zavisi od kriterijuma koje će odrediti nadležna ministarstva.

Bajrami je rekla da je prema odluci Ustavnog suda ova vlada na funkciji do formiranja nove, tako da, prema njenim riječima, ima sva zakonska ovlašćenja za sprovođenje ovogodišnjeg budžeta.

"Mjere koje smo objavili u petak predstavljaju plan, jer je i budžet projekcija, pa se sredstva koja dolaze u budžet troše kako pristižu", rekla je Bajrami.

Pravni stručnjak u Demokratskom institutu Kosova Florent Spahia kaže da se ova odluka može sprovesti onako kako je planirano Zakonom o kosovskom budžetu koji su odobrili poslanici Skupštine Kosova i koji je stupio na snagu.

Međutim, on kaže da bi nova vlada koja će biti izabrana na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara mogla da preispita odluke aktuelne vlade.

"Ovo vjerovatno ne treba doživljavati kao kampanju, ako zakon dozvoljava i ako zahtjeva takvu akciju, sve je u redu", rekao je Spahia.

Aktuelna vlada saopštila je u petak da je za sprovođenje programa ekonomskog oporavka za 2021. godinu odobreno 16 mjera u iznosu od 222,4 miliona eura koji će biti distribuirani različitim sektorima. Te mjere uključuju pomoć privatnom sektoru i zdravstvu kao i za socijalna davanja.

Najveći iznos od 50 miliona eura dodeljuje se zdravstvenom sektoru, 40 miliona eura za kupovinu vakcine protiv kovida-19 i 10 miliona eura za kupovinu ostalih medicinskih sredstava za upravljanje pandemijom.

Više od 45 miliona eura opredjeljeno je za pokrivanje troškova naknade Kosovskog fonda za kreditne garancije, 12 miliona eura za poljoprivredni sektor i 11 miliona eura dodataka na zarade za sektor koji nosi glavni teret u upravljanju pandemijom.

Za subvencionisanje sektora pogođenih vladinim odlukama o zabrani aktivnosti (ugostiteljstvo, organizacija vjenčanja, sportski događaji, rehabilitacioni centri i slično) opredjeljena su tri miliona eura.

Ovom odlukom penzioneri čija su primanja manja od 100 eura mjesečno dobiće povećanje od 30 eura, koje će važiti naredna tri mjeseca. Međutim, vrijednost socijalnih davanja su udvostručena.

Premijer Hoti je rekao da nadležna ministarstva imaju obavezu da brzo pripreme potrebna uputstva i kriterijume za raspodjelu ovih sredstava.

"Ministarstvo finansija preuzelo je sve neophodne korake da što pre aktivira ta sredstva za ekonomiju i za pomoć građanima Kosova", rekao je Hoti na konferenciji za novinare.

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi kaže da je iznos dodjeljen preduzećima izuzetno mali i nedovoljan za potrebe preduzeća koja su pretrpjela gubitke usled pandemije. Kaže da će od vlade tražiti da izmjeni neke mjere.

"Naša očekivanja su bila da će oko 200 miliona eura biti uloženo u privatni sektor, s obzirom na to da u privatnom sektoru postoji mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Ali u okviru tog iznosa vidimo da postoje sredstva za kupovinu vakcina i socijalna davanja. I jedno i drugo je neophodno, ali to je trebalo da bude predviđeno posebnom stavkom u budžetu", ocjenjuje Rukiqi.

Na osnovu odluke aktuelne vlade, jedna od mjera je izdvajanje 6,5 miliona eura za nastavak subvencija za aktivne poslove i samozaposlene. Očekivanja poslovne zajednice, kaže Rukiqi, bila su da će ta suma biti deset puta veća.

Kaže da je sektor koji je najviše pogođen vladinim odlukama za prevenciju koronavirusa bio sektor ugostiteljstva, a za pomoć toj privrednoj grani izdvojena su tri miliona eura, što je nedovoljno.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri