Zloupotreba

Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani dobila je u posljednje vrijeme mnogo kritika zbog načina na koji se ponaša u odnosu na funkciju koju obavlja, a Kabinet predsjednika, kao najvišu instituciju države, je posljednjih dana koristila u lične političke svrhe, prenosi Lajmi.net.

Osmani je posljednjih dana u predsjedničkom kabinetu imala mnogo gostiju. Često su oni koji su posjećivali Osmani bili njeni politički saradnici, koji su koristili predsjedničku ustanovu za sastanke koji nemaju nikakve veze sa državnim pitanjima.

Ista stvar se dogodila i juče. Na fotografiji koju je objavio njen savjetnik Faton Peci vidi se da je prije ozvaničavanja sporazuma Albin Kurti takođe otišao u predsjedništvo, iako ne obavlja nijednu javnu funkciju.

To nije prvi put da Osmani koristi predsjedništvo u stranačke svrhe.

Prije nekoliko dana, u kancelariji je ugostila pet članova LDK iz Uroševca koji su se pridružili njenoj inicijativi.

Civilno društvo je takođe reagovalo. Analitičar Fitim Salihu optužio je Osmani za kršenje protokola i zloupotrebu predsjedništva.

“Osmani je stavila predsjedništvo u službu predizborne kampanje. Danas su se pregovori sa Kurtijem odvijali u predsjedništvu, dok su ljudi zaduženi za protokol organizovali potpisivanje njihovog sporazuma. Kakva odvratna zloupotreba“, napisao je Salihu na Facebooku.

Osmani, koja je najavila kandidaturu za predsjednika Kosova, prije nekoliko dana je u svojoj kancelariji zaposlila troje ljudi, koje je kasnije angažovala u stranci.

Čak i prema Ustavu Kosova, predsjednik predstavlja narod u cjelini, a ne određene političke stranke.

“Predsjednik Kosova predstavlja ceo narod i garant je demokratskog funkcionisanja institucija Kosova u skladu sa Ustavom“, naglašava se u Ustavu.
 
Izvor: Kosovo Online/Lajmi.net