Odluka 22. januara

Samoopredjeljenje je zauzelo jasan i čvrst stav da će Albin Kurti biti na vrhu liste za izbore 14. februara ove godine, a predsjednik Centralne izborne komisije na Kosovu Valdete Daka je izjavila da će odluka o sudbini bivšeg premijera biti doneta 22. januara, prenosi Lajmi.net.

“Oko 22. januara donećemo odluku i naravno da je moguće podneti žalbu drugim instancama. Odluka će biti doneta kolegijalno“, rekla je Daka.

Prema Ustavnom sudu, bilo kojoj osobi koja je u posljednje tri godine pravosnažno osuđena za krivično djelo na jednu ili više godina zatvora nije dozvoljeno da se kandiduje.

Vlada Avdullaha Hotija srušena je zbog nevažećeg glasa poslanika Etema Arifija, koji je prethodno osuđen na 1,3 godine zatvora zbog prevare sa subvencijama.

Ali odluka Ustavnog suda od prije nekoliko nedjelja ne samo da je srušila Hotijevu vladu već izgleda da će biti presudna i kada je riječ o sudbini sljedećeg premijera Kosova.

To će se po svoj prilici odnositi i na Albina Kurtija, pošto je bivši premijer, zajedno sa poslanicima Donikom Kadaj Bujupi, Fatonom Topalijem i Albulenom Haxhiu, osuđen 2018. godine zbog bacanja suzavca u Skupštini.

Kurti je 2018. godine osuđen na 18 mjeseci i sme se kandidovati do septembra 2021. godine, što znači da ne može učestvovati na izborima 14. februara.

Izvor: Kosovo Online/ Lajmi.net