Na prijedlog Ministarstva zdravlja

Vlada Kosova odobrila je nove antikovid mjere na prijedlog Ministarstva zdravlja kojima se, između ostalog, predviđa ublažavanje mjera u pojedinim opštinama kada je u pitanju zabrana kretanja građana i mijenja vrijeme rada ugostiteljskih objekata, prenosi Reporteri.

Ministarstvo zdravlja ublažilo je danas mjere u borbi protiv širenja zaraze virusom SARS-CoV-2, odluku je odobrila Vlada Kosova.

Ranije uspostavljena kategorizacija po trima zonama – crvenoj, žutoj i zelenoj, i dalje je na snazi, ali je radno vrijeme preduzeća produženo do 22:00h u opštinama u žutoj i zelenoj zoni, odnosno 21:00h u opštinama u crvenoj zoni.

Uz to, i nakon ovog vremena, može da se organizuje usluga „za poneti“.

U opštinama u kojima je rizik od širenja zaraze označen kao visok, radno vrijeme objekata će biti do 21.00, a policijski čas na snagu stupa pola sata kasnije. Građanima će, kao i do sada kretanje biti zabranjeno do 5h.

I dalje je na snazi odluka kojom je građanima starijim od 65 godina dozvoljeno da se kreću samo u periodu od 6h ujutru do 10 i od 16h do 19h uveče.

Zabranjeno je i okupljanje više od 50 osoba.

Ministarstvo zdravlja svakog petka u popodnevnim časovima objavljuje novu kategorizaciju opština po zonama, ali kategorizacija za predstojeću nedjelju još uvijek nije objavljena.

Kako se određuju zone


Opštine koje se nalaze u crvenoj zoni su u najvećem riziku od širenja epidemje, odnosno sa više od 151. inficiranih na 100.000 stanovnika na nedjeljnom nivou.

U žutoj zoni je i dalje visok rizik, i ona važi za one opštine u kojima je između 76 i 150 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedjeljnom nivou.

U žutoj zoni je i dalje visok rizik, i ona važi za one opštine u kojima je između 76 i 150 inficiranih na 100.000 stanivnika na nedjeljnom nivou.