Zahtjevi na stolu

Na jučerašnjem vanrednom sastanku Saveza sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa predsjednicima skupština preduniverzitetskog obrazovanja kosovskih opština i univerziteta, zaključeno je da štrajk ostaje otvorena opcija, prenosi RTK.

„Upravni savjet Saveza sindikata održao je vanredni sastanak zajedno sa predsjednicima skupština preduniverzitetskog obrazovanja kosovskih opština i univerziteta, raspravljajući o trenutnoj situaciji u obrazovanju i zahtjevima za članstvo u vezi sa povećanjem plata u otežanim uslovima rada usljed pandemije, rizika od izloženosti virusu kovd-19 i novom Ugovoru o kolektivnom obrazovanju. Nakon otvorene debate o procjeni trenutne situacije na Kosovu i pažljivoj analizi učesnici ovog vanrednog sastanka zaključili su da će drugi period nastave započeti 18. januara, ali da štrajk ostaje otvorena opcija“, navodi se u saopštenju Saveza sindikata.

Dodaje se da će Savez sindikata narednih dana organizovati sastanke kako bi dobili podršku za generalni štrajk.

„Predsjedništvo i predsjednik Saveza sindikata ovlašćeni su da ukoliko sljedećih dana ne bude rezultata sastanaka sa institucijama i dijalog, dostave pisanu podrške od članstva putem obrazaca za izjave, koji će biti distribuirani u petak. Sve obrazovne institucije treba da najave sindikalne akcije, ne isključujući generalni štrajk“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/RTK