Izbori veliki izazov

Stalni izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon izjavila je da se predstojeći parlamentarni izbori održavaju u vanrednim okolnostima, što će za Kosovo biti veoma izazovno, i da zato neka pitanja treba rješiti unaprijed, prenosi Reporteri.

Kako je dodala, nesumnjivo je da neće biti punopravnih međunarodnih misija za posmatranje izbora, već će međunarodni stručnjaci pratiti razvoj događaja na terenu.

"To pokazuje posvećenost međunarodne zajednice. Kancelarija Evropske unije na Kosovu takođe pruža značajnu podršku svojom stručnošću. Budući da se tamo vjerovatno neće vidjeti veliki broj nezavisnih međunarodnih posmatrača, sada je važnije nego ikad imati odgovarajući broj domaćih posmatrača. Zbog toga će biti neophodno pribaviti potrebnu finansijsku podršku“, ocijenila je Von Cramon.

Kako je dodala, kratki vremenski okvir između najave izbora i dana izbora znači da postoje ozbiljni problemi sa glasovima građana koji žive van Kosova, što u praksi znači da većina dijaspore neće moći da glasa.

"Ugroženo je njihovo osnovno demokratsko pravo i ovom pitanju treba odmah pristupiti“, napomenula je Von Kramon.

Prema njenim riječima, Kosovo je posljednjih godina doživelo ozbiljnu političku nestabilnost.

"Bilo je mjeseci bez ikakve vlade i bez funkcionalne parlamentarne većine. To ne utiče samo na nivo upravljanja, već u vrijeme pandemijske krize utiče i na ljudske živote. Stoga pozivam sve političke aktere da razmišljaju o budućnosti i razgovaraju o mogućim većinama i koalicijama, čak i prije izbora, kako bi se obezbjedila nesmetana tranzicija i što je prije moguće uspostavila funkcionalna vlada“, poručila je von Kramon.

Kosovo će održati vanredne parlamentarne izbore 14. februara, nakon što je Ustavni sud presudio da je formiranje vlade u junu 2020. godine bilo neustavno.

Od posljednjih izbora održanih u oktobru 2019. godine, mnoga nova pitanja ostaju nerješena, poput potrebe za ažuriranjem biračkog spiska.