Vakat i Zajedno

Glasnogovornik Centralne izborne komisije, Valmir Elezi je danas izjavio da su dva sata pre isteka roka za prijavu predizbornih koalicija predata samo dva zahtjeva, oba iz redova zajednica.

Za učešće na izborima  prijavile su se Koalicija VAKAT – sastavljena od političkih partija Demokratska Stranka Bošnjaka (DSB) i Demokratska Stranka Vatan (DSV), i koalicija ZAJEDNO – sastavljena od političkih partija Pokret za Gora (PG) i Građanska Inicijativa Gore (GIG).

Elezi je rekao da koalicije mogu stvarati samo političke partije.

"Političke stranke registrovane pri Centralnoj izbornoj komisiji, koje žele da učestvuju na izborima putem koalicije, moraju da obaveste CIK do 12. januara do 18:00. Po Zakonu o opštim izborima, koaliciju mogu činiti samo političke stranke“, izjavio je Elezi.

Političke stranke koje ne obavjeste CIK da će na ove izbore izaći kao koalicije, ne mogu se prijaviti za sertifikaciju i kandidovati se u okviru koalicije nakon utvrđenog roka.

Takođe, političke stranke koje izjave da će se kandidovati u ime koalicije, poslije 12. januara, ne mogu same da se kandiduju na izborima.

Najavio je da stranka koja se povuče iz koalicije poslije 12. januara, ne može da se kandiduje sama, niti da stvara koaliciju sa bilo kojom drugom strankom.