Zahtjevi nisu ispunjeni

Sindikat radnika zaposlenih u privatnom sektoru na Kosovu neće potpisati nijedan sporazum sa političkim strankama o ispunjenju zahtjeva, prije održavanja izbora 14. februara, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako kaže predsjednik tog sindikata Jusuf Azemi, to bi bilo potpuno beskorisno, jer se njihovi zahtjevi i onako ne ispunjavaju.

Azemi je podsjetio da se Sindikat mjesecima obraćao Vladi sa zahtjevom da nemedicinsko osoblje u zdravstevim ustanovama ne bude izuzeto iz programa subvencionisanja plata za medicinske radnike, kao i sa zahtjevom da se poveća minimalna zarada radnika u privatnom sektoru na 350 eura.

"Potpisali smo brojne sporazume i ugovore, a nijedan do danas nije sproveden. Zato smo sada odlučili da je beskorisno da potpisujemo bilo kakve sporazume u momentu kada se političke stranke bore za vlast, pored činjenice da prethodne dogovore nisu sprovodili dok su bile na vlasti", rekao je Azemi.

Kako je dodao, zahtjevi Sindikata će ostati nepromjenjeni, bez obzira ko dođe na vlast.

"Pitaćemo vladu Kosova, koliko godina još treba da ponavljamo naše zahtjeve koji nisu ispoštovani, a koje ponavljamo skoro deceniju. Naš stav se ponavlja od 2011. godine, a to je da minimalne zarade radnika zaposlenih u privatnom sektoru ne budu više 170 i 130 eura, već 350. U svim zemljama svijeta minimalna zarada se povećava, samo na Kosovu je ona ista već 10 godina", napomenuo je Azemi.

Podsjetio je i da aktuelna Vlada nije imala "sluha" ni kada su u pitanju subvencije na plate tehničkih radnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

"Apelovali smo i na institucije, i na političke partije da nam izađu u susret, ali nismo dobili podršku. Više od tri nedjelje ponavljamo Vladi da omogući 100 eura subvencija za tehničko osoblje, ali nismo imali uspjeha", rekao je Azemi.

Ipak, prema njegovim riječima, u Sindikatu nisu puno razočarani u političke partije, jer, kako je rekao, od njih nisu puno ni očekivali.

"Mnoge političke stranke su zatražile sastanke, ali moj lični stav, kao i stav sindikata jeste da se nećemo sastajati ni sa jednom strankom, jer su oni imali dovoljno vremena da se sastanemo prije raspisivanja izbora. Ne vidim svrhu da se sastajemo, sada kada bismo samo bili deo predizobrne kampanje", poručio je Azemi.

Izvor: Kosovo online/Ekonomiaonline