Kampanja neće imati uticaj

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje da je predizborna kampanja na Kosovu uveliko počela, ali da to neće mnogo uticati na građane, jer su oni već doneli odluku za koga će glasati.

“Kampanja je da se podsjete na ono što su radili do sada i da podsjete glasače ko su oni za koje treba da se glasa, to neće imati veliki uticaj jer je veliki dio građana već odlučio za koga će da glasa”, ističe Spahiu.

Kampanja za vanredne parlamentarne izbore zvanično počinje 3. i trajaće do 12. februara. Spahiu ne očekuje da će se programi političkih partija zasnivati na novinama, jer je već sada očigledno da se služe “već viđenim sloganima”.

“Nećemo dobiti nove programe, dobićemo nove ljude, jer kod nas nije važno šta piše na papiru nego šta određeni političari naume da rade”, kaže Spahiu.

On ukazuje da je sasvim izvesno da će doći do promjena na političkoj sceni Kosova, uprkos naporima pojedinih političkih partija da se u predizbornoj kampanji predstave u što boljem svijetlu.

“Doći će do promjene političke klase nakon što su otišli u Hag najmoćniji ljudi sa političke scene Kosova. Biće promjena, a u kolikoj mjeri vidjećemo. Očekuje se da će stranka Samoopredjeljenje Albina Kurtija pobjediti i da će uspjeti da napravi Vladu možda i bez koalicije, ali što se tiče predsjednika Kosova ipak će morati da se napravi kompromis sa drugim strankama”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online