Ispunjavanje zahtjeva ili...

Učenici osnovnih i srednjih škola na Kosovu će nastavu u drugom polugodištu pohađati u školama, kaže vršilac dužnosti ministra obrazovanja i nauke Ram Likaj, međutim, nastavnici traže da se ispune određeni uslovi kako bi nastava mogla da se nastavi u zakazano vrijeme, prenosi Lajmi.

Ministar Likaj u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da ne postoji nova odluka, pa će se nastava nastaviti prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje radi održavanja zdravlja učenika u školama. U uputstvu se navodi da škole moraju osigurati da se poštuje distanca od najmanje 1,5 metara, kao i da se svakom učeniku, nastavniku i članu školskog osoblja svakodnevno mora mjeriti temperatura laserskim termometrom.
    
Pripreme za nastavak školske godine, prema Likajevim riječima, već su započete i većina škola je dezinfikovana.

“Opštinska odjeljenja za obrazovanje škole neprestano snabdjeva zaštitnom i dezinfekcionom opremom. Kontingent takve opreme će takođe stići i od ministarstva, ali i od donatora, tako da smo spremni, ako ne dođe do promjene u pogledu preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta da 18. januara 2021. godine započne drugo polugodište“, rekao je Likaj.

Aktuelna vlada Kosova, da bi sprečila širenje koronavirusa, odlučila je da se prvo polugodište školske 2020/2021,. bude završaveno 18. decembra, a da drugo polugodište počne 18. januara.

Prema školskom kalendaru, nastava na Kosovu trebalo je da se završi 24. decembra i započne 8. januara.

Školska godina 2020/2021. započela je 14. septembra i planirano je da se realizuje kroz tri scenarija. Scenario A se bavi razvojem učenja u školskim uslovima. Scenario B ili kombinovano učenje uključuje djelimični povratak učenika u škole (prisustvo učenika u školama, u kombinaciji sa učenjem na daljinu), a scenario C je učenje na daljinu ili na mreži.

Čak i čelnici Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu tvrde e da bi drugo polugodište trebalo da počne u školskim zgradama.

Predsjednik tog sindikata Rahman Jasharaj rekao je da je u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i nauke odlučeno da se nastava nastavi u školama 18. januara.

“Prisustvom u školi učenje je plodonosnije i donosi bolje rezultate jer se pokazalo da je učenje na mreži teže s obzirom na situaciju na Kosovu“, rekao je Jasharaj.

Savjet roditelja Kosova takođe preferira učenje u školskim klupama. Imret Reshiti iz tog savjeta kaže da učenje na daljinu, nametnuto mjerama preduzetim za sprečavanje širenja koronavirusa, nije donelo željene rezultate.

Međutimm Jasharaj kaže da nastavnici imaju određene zahtjeve kako bi se nastava nastavila u zakazano vrijeme. Oni od Vlade Kosova traže da dodeli dodatna sredstva od 100 eura na ime zarada za sve zaposlene u obrazovnom sektoru za mjesece oktobar, novembar i decembar prošle godine, kao i da se sa tom praksom nastavi tokom trajanja pandemije izazvane koronavirusom.

Prema njegovim riječima, taj zahtjev je ispostavljen zato što nastavnici rizikuju da se zaraze koronavirusom. Prema njegovim riječima, u prvom polugodištu, samo od 11. novembra do 14. decembra prošle godine, koronavirusom je zaražen 2.301 prosvjetni radnik.

“Ako taj zahtjev ne bude usvojen može se dogoditi da sindikat preduzme određene korake, što nikome ne bi odgovaralo“, naglašava Jasharaj.

Ukupan broj nastavnika na Kosovu je veći od 23.000, a sa ostalim školskim osobljem taj broj dostiže 28.000.

Vršilac dužnosti ministra obrazovanja i nauke kaže da razume posvećenost nastavnika, ali da iznos koji zahtjeva sindikat nije predviđen budžetom.

Međutim, kaže da je od Vlade Kosova tražio da izdvoji oko pet miliona eura za pomoć nastavnicima zbog opterećenja tokom pandemije, ali da još nema odgovora na taj zahtjev.

Izvor: Kosovo Online / Lajmi.net