Politizacija zdravstva

Nastavlja se odliv ljekara sa Kosova, stimulansi u plaćanju nisu dovoljni, pišu mediji na Kosovu, prenoseći intervju predsjednika Ljekarske komore Kosova Pleurata Sejdiua u intervjuu za Ekonomia Online.

Ministar zdravlja reagovao je odmah, tvrdeći da je odliv znatno smanjen usljed toga što lekari na Kosovu „vide perspektivu“.

„Trend ljekara koji traže potvrde da napuste Kosovo nastavljen je i 2020. Broj onih koji su uspjeli da napuste Kosovo smanjio se u posljednjih godinu dana, ali kao rezultat pandemije“, kazao je.

Taj broj je bio manji i usljed trenutnih prepreka u pristupu nemačkom tržištu, ali se većina onih koji odlaze, ipak nalazi u ovoj zemlji.

Ukupno 92 ljekara je tokom prošle godine zatražilo potvrdu ljekarske komore kako bi se registrovali u zdravstvene sisteme van Kosova.

Predsjednik Saveza sindikata u zdravstvu Blerim Syla, kako prenosi Ekonomia Online dalje, potvrđuje da je razlog odlaska ljekara sa Kosova politizacija zdravstva.

„Oni bježe za boljim životom i kontinuiranim razvojem i obrazovanjem i boljom specijalizacijom i umorni su od politizacije zdravstva“, kaže.

Njihovo zalaganje se nije isplatilo, a virus ih takođe, kao i ostale građane, napada svakodnevno, naveo je Syla.

“Situacija zdravstvenih radnika ne razlikuje se mnogo od opšte situacije u pogledu širenja virusa na nivou populacije. Nažalost, broj zaraženih je prilično visok među ljekarima“, kaže.

Prema podacima, preko 2000 kosovskih zdravstvenih radnika bilo je inficirano koronavirusom, a 21 radnik u zdravstvu je preminuo, od čega je 13 ljekara.

Syla je upozorio na situacije u kojima ljekari i medicinsko osoblje nisu imali dovoljno zaštitne opreme ili lijekova, ali i na nekontrolisan pristup posjetilaca bolnicama, čime je zdravstveno osoblje dovedeno u još veći rizik.

Ni dodatna ulaganja i podsticaji nisu bili dovoljni.

„Savez zdravstvenih sindikata uzeo je u obzir dodatne isplate jer zakon o platama nije usvojen i bio je veoma oprezan da ne ošteti budžet Kosova. Znamo da dodatne isplate nisu dovoljne“, kazao je dodajući da se nada da će se u ovoj godini na Kosovu usvojiti novi Zakon o platama, a do tada da će se nastaviti sa dodatnim isplatama.

Sejdiu je upozorio političare na ovu situaciju navodeći da je potrebno zaustaviti trenutno kapitalne investicije jer ništa nije važnije od zdravlja.

Za to vrijeme ministar zdravlja Armend Zemaj poručuje da je uradio najbolje što može.

Nakov ovih tekstova, na svojoj Facebook stranici se oglasio, iznoseći podatak da Kosovo u ovom trenutku ima 1500 specijalista, i dodaje da je još 608 dodatnog osoblja zaposleno.

On tvrdi da je odliv zdravstvenog kadra sa Kosova znatno smanjen, jer oni na Kosovu „nalaze perspektivu“.