Uprkos presudi suda

Samoopredjeljenje će sljedeće sedmice sazvati Generalno vijeće na kojem će proglasiti lidera stranke Albina Kurtija kao kandidata za premijera i nosioca liste za poslanike za izbore 14. februara, prenosi Koha.

Uprkos presudi Ustavnog suda, prema kojoj osuđenici u posljednje tri godine ne smeju da se kandiduju za parlament, Samoopredjeljenje insistira na tome da ima pravo da uključi Kurtija i člana predsjedništva Albulenu Haxhiu u izborni proces.

"Uprkos namjernim nejasnoćama u javnoj raspravi o posljedicama presude Ustavnog suda, ona u stvari ne predstavlja nikakvo uskraćivanje prava na izbor i kandidaturu Kurtija i Haxhiu, iz više razloga. Prvo, jer njihovi slučajevi nisu bili predmet razmatranja od strane Ustavnog suda. Drugo, zato što nisu osuđeni na zatvor radi povlačenja paralele sa slučajem Etema Arifija, već su osuđeni na uslovnu, odnosno alternativnu kaznu, za koju Krivični zakonik nije predvideo pravne posljedice“, rekao je za portparol Samoopredjeljenja Perparim Kryeziu.

Kurti i Haxhiu su 18. septembra 2018. godine dobili uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u prostorije Skupštine.

Kryeziu je rekao da je standard pravnih posljedica nepovrediv pravni princip i ne može ga poništiti nijedna druga odluka, uključujući potencijalnu odluku Ustavnog suda.

"Kurti i Haxhiu nemaju dodatne kazne koja izričito zabranjuje njihovu kandidaturu. Zbog toga se očekuje da se Generalno vijeće sazove vrlo brzo i tako najavi kandidatura predsjednika Kurtija za kandidata za premijera i nosioca liste“, naglasio je Kryeziu.

Ali u Centralnoj izbornoj komisiji su jasno stavili do znanja da je referenca za potvrđivanje kandidata presuda Ustava i Zakon o opštim izborima.

U cilju sprovođenja presude Ustavnog suda i Zakona o opštim izborima, Centralna izborna komisija sarađivaće sa nekoliko institucija koje imaju svoju ulogu tokom razvojnog perioda prijave i sertifikacije političkih subjekata i njihovih kandidata.

Prema riječima portparola Valmira Elezija, CIK će uputiti zahtjev Sudskom savjetu Kosova, Izbornom vijeću za žalbe i žalbe, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Obavještajnoj agenciji Kosova, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane za verifikaciju kandidata prema članu 29. Zakona o opštim izborima.

„Među institucijama sa kojima će CIK sarađivati tokom ove faze izbornog procesa je i Sudski savjet Kosova. Dakle, u ovoj instituciji ćemo prosljediti spiskove svih kandidata da bismo zatražili provjeru da li su u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima...", kazao je.

Politički subjekti moraju da prijave lite kandidata do 16. januara u 18h.

Na osnovu operativnog plana koji je odobrila CIK, Elezi je rekao da odgovor za verifikaciju kandidata očekuju do 20. januara. Spisak kandidata biće poslat SSK-u 18. januara.

Advokat Arianit Koci kaže da bi trebalo koristiti sva pravna sredstva kako bi se razjasnila situacija sa kandidatima za poslanike koji su osuđeni u posljednje tri godine.

"Ovom odlukom Ustavni sud je više napravio maglu nego što je nešto razjašnjeno. U krivičnom slučaju to je Krivični zakonik, a ne Zakon o opštim izborima. Kada se uzme u obzir Zakon o opštim izborima, trebalo je da se pročita zajedno sa Krivičnim zakonikom Kosova“, rekao je on.

Dodao je da odluka Ustavnog suda ne može promjeniti principe Krivičnog zakonika, koji uključuje i međunarodne standarde i najbolje prakse.

"Što se tiče Kurtija u vrijeme izvršenja krivičnog djela uslovna kazna bila je krivično djelo bez pravnih posljedica. Ustavni sud se poziva na Zakon o opštim izborima, ali u krivičnom slučaju ne može se ignorisati Krivični zakon Kosova, koji je izričito predvideo da je uslovna kazna krivično djelo bez pravnih posledica“, rekao je Koci

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore