Još se čeka

Isplata u iznosu od 300 eura, za tri mjeseca, još nije započela za radnike koji su ostali bez posla zbog pandemije kovid-19, kako nalaže Zakon o ekonomskom oporavku, prenosi RTK.

Prema Zakonu o ekonomskom oporavku, budžet Kosova predviđa isplatu plata zaposlenima u privatnom sektoru za period oktobar-decembar 2020. koji su usljed pandemije kovid -19 otpušteni ili suspendovani na period kraći od tri meseci, u periodu od 29. februara do 30. decembra 2020. godine.

Međutim, uplata se ne može izvršiti jer finansijska sredstva u tu svrhu nisu opredjeljena.

Vršilac dužnosti ministra finansija Agim Krasniqi je rekao za Radio Slobodna Evropa da izmjena ovog Zakona nije pokrivena finansijskim sredstvima u odobrenom budžetu Kosova za 2021. godinu.

"Izjave date prije usvajanja budžeta za 2021. godinu, da će se dodati 200 miliona eura za preduzeća, a 25 miliona eura za radnike nisu promenjene, ali nisu uključene u budžet. Trenutni nacrt budžeta iznosi 182 miliona eura, što uključuje poslovni sektor, radnike, dio za zdravstvo, dio za Fond za garancije zajma. Od ovog iznosa, oko 106 miliona eura biće dodeljeno za preduzeća i radnike", rekao je Krasniqi.

U vezi sa raspodjelom tih sredstava, Krasniqi kaže da još uvijek ne postoji odluka Vlade Kosova, koja bi omogućila raspodjelu tog fonda.

"Moramo sačekati odluku vlade koja će odrediti kako će se izvršiti podjela, za koje kategorije i koliki iznos treba da se dodjeli“, rekao je Krasniqi.

Izrazio je vjeru da će sljedeće nedjelje biti doneta opšta odluka o raspodjeli sredstava.

„Početak provođenja mjera zavisi od ostvarenih prihoda u budžetu. Prva odluka biće za zaposlene, koji su otpušteni bez beneficija u iznosu od 290 eura, zatim za zaposlene u obrazovanju i kako sredstva pristižu u budžet, postupno će se donositi odluke", rekao je Krasniqi.

U vezi sa raspodjelom tih sredstava, Radio Slobodna Evropa zatražio je odgovor iz kabineta vršioca dužnosti premijera Avdullaha Hotija, ali ih je premijerov kabinet uputio na Ministarstvo finansija.

Izdvajanje iznosa od 300 eura za tri mjeseca za radnike koji su ostali bez posla bio je prijedlog Demokratske partije Kosova, kao i grant od 200 miliona eura za pomoć preduzećima pogođenim pandemijom kovid-19.

Oba prijedloga su uvrštena u Zakon o ekonomskom oporavku, ali nisu odobrena sredstva za oba predloga prilikom usvajanja budžeta za 2021. godinu.

Radnici čekaju obećanu isplatu


Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je za Radio Slobodna Evropa da radnici čekaju obećana sredstva koja su definisana i Zakonom o ekonomskom oporavku.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova mora pronaći obrasce i ispuniti ovu obavezu.

"Čekamo formiranje komisije i početak prijave onih koji su ostali bez posla tokom pandemije i imaju pravo na iznos od 300 eura za tri mjeseca", rekao je Azemi.

Dodao je da je, prema podacima Sindikata, bez posla tokom pandemije ostalo oko 100.000 hiljada, od kojih pravo na isplatu ima do 40.000 ljudi, jer su prijavljeni kao zaposleni od poslodavca, dok drugi nisu imali ugovore o radu i nisu registrovani kao zaposleni.

Krasniqi: Tokom pandemije nije izgubilo posao više od 10.000 ljudi


Međutim, dosadašnji zamenik ministra finansija Agim Krasniqi, ne slaže se sa podacima Sindikata privatnog sektora o broju zaposlenih koji su ostali bez posla.

"Uopšte nije tačno da je 40.000 do 100.000 radnika ostalo bez posla, službeno je taj broj mnogo manji. U Poreskoj upravi Kosova i Penzijskom fondu, statistika pokazuje da je taj broj 10 puta manji, tačne zvanične podatke uskoro će objaviti Agencija za statistiku Kosova“, rekao je Krasniqi.

Centralna banka Kosova  saopštila je da će kao rezultat mjera za sprečavanje širenja kovid-19 kosovska ekonomija pasti i do 7,2 odsto.

Izvor: Kosovo Online/RTK