Stranke krše mjere protv korone

Političke stranke započele su svoje izborne skupove najavom datuma održavanja parlamentarnih izbora koji se očekuju 14. februara.

Na gotovo svim fotografijama koje su postavili sami lideri stranaka vide se članovi i simpatizeri okupljeni u zatvorenom, bez fizičke distance i bez maski.

Ovo je izazvalo reakciju Privredne komore Kosova i takođe Udruženja gastronoma koji su se požalili da agencije za sprovođenje zakona koriste dvostruke standarde u raspodjeli kazni.

Aktuelni premijer Avdullah Hoti podjelio je na desetine fotografija u različitim opštinama na Kosovu, gdje se vide okupljeni građani, neki sa, a neki bez maski, ali naravno, sve u svemu, bez fizičke distance. Juče je podjelio fotografije sa skupova iz opština Dragaš, Đakovica, Mališeva i Suva Reka.

Istog dana, Klina i Vitina bile su posljednje tri opštine u kojima je PDK održavao izborne sastanke, u salama prepunim aktivista i članova stranke, gdje je većina prisutnih i vršilac dužnosti predsjednika PDK, Enver Hoxhaj, bio viđen bez maske, a još manje sa držanjem fizičke distance.

Alijansa za budućnost Kosova takođe je imala skupove sa desetinama ljudi u zatvorenom. Predsjedavajući ove stranke Ramush Haradinaj objavio je u posljednja dva dana slike skupova iz Peći, Đakovice i Prištine. Anti-COVID mjere se ne vide na objavljenim fotografijama.

Predsjedavajući Socijaldemokratske inicijative takođe je započeo mobilizaciju za pripreme za izbore 14. februara. U Lipljanu i opštini Mališevo, Fatmir Limaj objavio je na desetine fotografija na Facebooku. Naravno, ni na ovim skupovima mjere nisu poštovane.

U međuvremenu, pozivajući se na društvene mreže, Pokret „Samoopredjeljenje“ nije objavio fotografije sa izbornih skupova.

U međuvremenu, još uvijek nije objavljeno to da li je policija kaznila stranke zbog kršenja mjera. U međuvremenu, Direkcija inspektorata opštine Priština najavila je novčane kazne za sve stranke koje ne poštuju mjere.

Izvor: Koha/Kossev