Direktorka Pedijatrijske klinike

Direktorka Pedijatrijske klinike Drita Telaku rekla je da djeca koja su zaražena koronavirusom uglavnom imaju blage simptome i nije im potrebno bolničko liječenje, prenosi Koha.

"Srećom, broj djece pogođene kovidom-19 je relativno mali. Većina njih ima vrlo blage  simptome, i često uopšte nije potrebno tražiti medicinsku pomoć. Međutim, uprkos tome, imamo djecu koja su zatražila hospitalizaciju. U okviru Pedijatrijske klinike formirali smo posebnu jedinicu koja se bavi liječenjem djece sa kovidom-19. Sredinom decembra na našoj klinici bio je 71 pacijent pogođen kovidom. Od sve zaražene djece koju smo imali, jedno djete je preminulo. To je bilo djete koje je imalo ozbiljnu hroničnu bolest“, rekla je Telaku.

Ona je navela da najveći izazov predstavlja razlikovanje djece oboljele od kovida-19 i sezonskih virusa, jer je klinička slika vrlo slična.

"Uzrast djece koja su došla i kojima je bila potrebna hospitalizacija je različit. Najmlađe djete koje smo hospitalizovali i koje je bilo pozitivno na kovid imalo je dva mjeseca, dok je najstarije djete imalo 15-16 godina. Simptomatologija je prilično laka, srećom se manifestuje u obliku virusne infekcije, ponekad je praćena povraćanjem i dijarejom koja je bila vrlo česta“, naglasila je Telaku.

Telaku kaže da je u poređenju sa prvih devet mjeseci 2019. godine, 2020. godine na Pedijatrijskoj klinici manje djece tražilo medicinsku pomoć.

Ona smatra da je na ovo smanjenje broja pacijenata koji su zatražili bolničko liječenje uticala i izolacija zbog koronavirusa.

"Generalno, imali smo manji broj djece ukupno. U poređenju sa prethodnim godinama, njihov broj je bio manji. Za prvih devet mjeseci 2020. imali smo preko 13.000 posjeta dječjoj hitnoj pomoći, oko 3.200 hospitalizovanih pacijenata i više od 8.000 specijalističkih pregleda, ali to je relativno mali broj djece s obzirom na naše kapacitete“, istakla je ona.

Telaku je naglasila daje Pedijatrijska klinika, za vrijeme pandemije, pacijentima pružala sve zdravstvene usluge.

"Na Pedijatrijskoj klinici samo na početku pandemije obustavljan je rad ambulantnih službi, ali ne i bolničkih. Nastavili smo normalno da radimo“, rekla je ona.

Telaku je rekla da je na toj klinici samo u decembru šest ljekara i sedam medicinskih sestara zaraženo koronavirusom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri