Izbori 2021.

Demokratski savez Kosova namerava da sarađuje sa Alijansom za novo Kosovo i želi da formiraju zajedničku listu, ali ne i koaliciju, prenosi Koha.

Zamjenik predsjedavajućeg LDK Lutfi Haziri rekao je da predsjedavajući LDK Isa Mustafa i kandidat za premijera Avdullah Hoti razgovaraju o tom pitanju sa AKR.

"U principu neće biti predizbornih koalicija u klasičnom smislu. Biće koalicija sa strankama ili pojedincima predstavljenim sa zajedničkim političkim tronom ili zajedničkom listom, jer su izbori vanredni, oni imaju takvu prirodu“, rekao je Haziri.

Zamjenik predsjedavajućeg Alijanse za novo Kosovo Fatmir Matoshi nije nagovjestio da li će prihvatiti takav način saradnje. Ne otkrivajući više detalja, Matoshi je rekao da bi želeo da dve strane postignu sporazum.

Prije sastanka sa predsjednicima odbora, LDK je sazvao sjednicu predsjedništva, sa koje nisu iznošeni detalji, osim da su razmatrana uglavnom tehnička pitanja.

"To je bio koordinacioni sastanak radi utvrđivanja kriterijuma za poslanike, izrade programa kampanje i drugih tehničkih pitanja“, rekao je Arben Gashi, zvaničnik LDK.

Predizborne koalicije moraju biti formirane do 12. januara, a liste kandidata za poslanike treba da budu dovršene do 16. januara.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore