Italijanska novinska agencija

Italijanska novinska agencija ANSA obajvila je članak o političkim događajima na Kosovu u kome je navela anketu koju je sproveo Institut PiPOS, prema kojoj će Pokret Samoopredjeljenje bivšeg premijera Albina Kurtija osvojiti 41,1 odsto glasova na predstojećim vanrednim izborima, prenosi Bota sot.

Prema anketi, Demokratski savez Kosova biće druga stranka sa osvojenih 20,8 odsto glasova, a Demokratska partija Kosova biće treća.

ANSA u tekstu opisuje Kurtija kao nacionalistu i antisrbina.

"Albin Kurti zastupa nacionalističku i snažnu antisrpsku poziciju, poznat je po ekscentričnim i spektakularnim inicijativama poput one kada je nekoliko puta bačen suzavac u sali parlamenta kako bi se sprečilo usvajanje mjera koje se smatraju suprotnim nacionalnim interesima Kosova“, navodi ANSA u članku koji su preneli regionalni mediji.

Dodaje se da su vanredni izbori na Kosovu usljedili nakon presude Ustavnog suda, koji je prihvatio žalbu Samoopredjeljenja i progalsio neustavnom vladu Avdullaha Hotija izglasanu u parlamentu 3. juna.

"Sudije su odlučile da je odlučujući glas poslanika Etema Arifija, osuđenog za korupciju, nevažeći. Predsjednica parlamenta Vjosa Osmani, koja je i vršilac dužnosti predsjednika Kosova poslije hapšenja Hashima Thaçija u novembru zbog ratnih zločina OVK, raspisala je vanredne izbore 14. februara“, navodi ANSA.

 Izvor: Kosovo Online/Bota Sot