Za tri procenta stanovništva

Očekuje se da će Savez za vakcinu protiv koronavirusa Covax u prvoj polovini ove godine obezbjediti besplatne doze za oko tri procenta stanovništva Kosova i kažu da zemljama sa slabom ekonomijom tokom cijele godine žele da distribuiraju oko dvije milijarde doza vakcine. Uz te količine, Ministarstvo zdravlja je navelo da je sa „Pfizerom“ potpisalo sporazum o obezbjeđivanju 535.000 doza vakcine, prenosi Koha.

Otprilike 50.000 građana Kosova će od februara moći da primi vakcinu protiv kovida-19. Tu količinu vakcina će besplatno zemljama sa slabom ekonomijom, uključujući i Kosovo, obezbjediti Savez za vakcinu protiv koronavirusa - Covax.

“Očekujemo da ćemo u prvoj polovini 2021. svakoj ekonomiji koja učestvuje u programu moći da obezbjedimo prvu tranšu, dovoljnu da zaštiti približno tri odsto stanovništva. Ovaj proces mogao bi započeti u februaru“ , kažu u Covaxu.

Nadležni u tom savezu kažu da imaju za cilj da 2021. godine distribuiraju ukupno dvije milijarde doza vakcine.

“U procesu smo procjene potreba za vakcinom pojedinih ekonomija i radujemo se što ćemo ovog mjeseca moći da vam pružimo informacije o tome. Naš cilj je da na globalnoj i pravičnoj osnovi do kraja 2021. godine okončamo akutnu fazu pandemije širom svijeta distribucijom dve milijarde doza sigurnih i efikasnih vakcina”, dodaju u Covaxu.

Covax je u aprilu 2020. godine osnovala Svjetska zdravstvena organizacija, a taj savez ima za cilj udruživanje sredstava i proizvodnih kapaciteta kako bi se obezbjedilo što više vakcina.

Osim količina koje je obećao Covax, kosovske institucije su navele da su postigle dogovor sa kompanijom „Pfizer“ za isporuku 535.000 doza antikovid vakcine, za koje se očekuje da na Kosovo stignu u februaru.

Ta kompanija je u utorak objavila da sarađuje sa vladama širom svijeta, uključujući i Kosovo.

“'Pfizer' i 'BioNTech' posvećeni su proizvodnji vakcine kako bi pomogli u ispunjavanju globalnih potreba javnog zdravlja. Blisko ćemo sarađivati sa vladama, uključujući i kosovsku, kako bismo osigurali pristup vakcini. Svi sporazumi postignuti o antikovid vakcini su povjerljivi, a na pitanja u vezi s tim bi trebalo da odgovore zvaničnici Ministarstva zdravlja Kosova“, rečeno je u toj kompaniji.

Ostaje nejasno kako će se obaviti transport ove vakcine, jer mora biti uskladištena na temperaturi od minus 70 stepeni. Kreshnik Hoxha, naučnik iz Engleske, rekao je da Kosovo treba da slijedi neke korake u vezi sa vakcinisanjem.

“Bila bi prazna investicija kada bi se vakcine obezbjedile bez tih frižidera. Vakcine se razgrađuju i ne mogu se kasnije koristiti... Moramo se potruditi da obezbjedimo i medicinsko osoblje koje će se baviti vakcinacijom stanovništva, a zatim i mjesta na kojima će se vakcinacija odvijati“, rekao je on.

Hoxha je dodao da Kosovo vrijeme dok ne stignu vakcine treba da iskoristi za pripremu detaljne strategije vakcinacije.

“Kosovo mora da radi na tome da vakcina može da dopre do svih stanovnika, tako da vrijeme čekanja za sve starosne grupe ne bude dugo i da se obezbjede određeni uslovi kako ljudi tokom čekanja na vakcinaciju ne bi bili zaraženi “, naglasio je Hoxha.

Ministarstvo zdravlja je nagovestilo da je preko Austrije uspjelo da obezbjedi još 600.000 vakcina, ali detalji nisu objelodanjeni, kao ni to o kom proizvođaču vakcina je riječ.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha