Izbori 14. februara

Vanredni parlamentarni izbori 14. februara dovode Kosovo u ozbiljnu situaciju u vezi s pandemijom i širenjem virusa, piše Koha.

Očekuje se da će tokom desetodnevne kampanje poštovanje mjera za političke partije biti izazov.

To je zato što neke stranke tokom izbora za gradonačelnika Podujeva nisu poštovale distancu, broj učesnika skupova i obavezu nošenja maski.

Samoopredjeljenje obećava da će izbeći velika okupljanja i dio kampanje usmjeriti na medije.

“U Podujevu su izbori organizovani prvi put pod takvim okolnostima. Shvatili smo šta su bili naši propusti, stoga je to dragocjeno iskustvo za organizovanje kampanje za izbore 14. februara “, rekao je portparol te stranke Perparim Kryeziu.

Takvu posvećenost pokazao je i PDK, iako se na sastancima koje je organizovala ta stranka, poput ovog u Skenderaju, ograničenja nisu poštovala.

“Mi ćemo biti vrlo oprezni i trudićemo se da što više čuvamo živote građana i njihovo blagostanje ... PDK je preduzeo korake da kampanja koju ćemo sprovesti na društvenim mrežama da bude u skladu ne samo sa zakonima protiv lažnih vijesti već i u skladu sa etikom i principima koje PDK slijedi na ovim izborima“, rekao je Avni Bytyqi, portparol PDK.

Prije dvije nedjelje, LDK je takođe organizovao zatvoreni skup kojem su prisustvovale desetine ljudi iz te partije.

Na osnovu Zakona o borbi protiv pandemije kovida-19, građani koji ne poštuju ograničenje kretanja kažnjavaju se sa 200 eura, dok novčana kazna za nenošenje maske iznosi 35 eura.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha