Portparol stranke

Pokret Samoopredjeljenje (VV) upozorava da će odmah po osvajanju vlasti vratiti mjere reciprociteta prema Srbiji, prenosi Koha Ditore.

Nakon najave prijevremenih izbora na Kosovu, dijalog sa Srbijom je stavljen na čekanje i ne očekuje se nastavak prije okončanja predsjedničkih izbora u Srbiji, zakazanih za proljeće 2022. godine.

Pokret Samoopredjeljenje najavljuje vraćanje mjera reciprociteta odmah po formiranju vlade, što dodatno može blokirati dijalog, ocjenjuju mediji na Kosovu.

Portparol VV, Përparim Kryeziu smatra da bi odnosi između Kosova i Srbije trebalo da budu bazirani na reciprocitetu.

„Vjerujemo da je to tako i zato smo uspostavili reciprocitet, a zatim smo kritikovali nelegitimnu vladu kada je ukinula reciprocitet. Za nas je to nacionalna politika, o čemu smo stalno govorili još od 2011. godine", navodi Kryeziu.

Pokret Samoopredjeljenje upozorava da će reciprocitet vratiti odmah po formiranju vlade kao apsolutni pobjednik izbora 14. februara.

„Vjerujemo da reciprocitet treba da postoji kao princip u odnosu na Srbiju. Ukidanje je bila greška. Neophodno je hitno vratiti reciprocitet i nastaviti primjenu kao što je to činio prvi Kurtijev kabinet“.

Zastoj u dijalogu posljedica je odlučnosti Srbije da se ne vrati za sto, bez ukidanja takse od 100 odsto na srpski uvoz, koju je uvela vlada predvođena Haradinajem. Kurtijeva vlada takse je uslovila reciprocitetom, mjerom koja je u Beogradu protumačena kao još teža. Ali jedna od prvih odluka koje je vlada Abdullaha Hotija donela bila je ukidanje reciprociteta, nakon čega se zvanični Beograd vrati za pregovarački sto. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je protiv reciprociteta, jer nije mogla da dovede Srbiju za pregovarački sto u Vašingtonu prije predsjedničkih izbora. Kurti nije poslušao, pa je njegova vlada svrgnuta u znak nepovjerenja, prenose mediji na Kosovu.

Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova  kaže da svaku mjeru prema Srbiji treba uskladiti sa međunarodnim faktorom.

„Svaki korak koji preduzima nova vlada mora biti dobro osmišljen i koordinisan sa EU i SAD  kako bi se  zaštitili i garantovali interesi Kosova. Treba djelovati pragamatično, kako se ne  bi činilo da je Kosovo nekonstruktivna, a Srbija konstruktivna strana u dijalogu“.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore