Dug prema žrtvama

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa u intervjuu za Ekonomija Online rekao je da bi Specijalni sud trebalo da razmotri i ubistva članova ove partije.

Mustafa je kazao da ovaj sud nije osnovan na zahtjev ili inicijativu LDK.

"Mogu da kažem da Specijalni sud nije osnovan ni na zahtjev LDK, ni na inicijativu LDK. Razlog za osnivanje suda bio je izvještaj koji je tada poslao Savjet Evrope i koji je postao osnova, zahtjeva za osnivanje suda. Sud ima vremenski period tokom kojeg će se baviti svim zločinima koji su počinjeni i vjerujem da bi u tom vremenskom periodu trebalo istražiti ubistva zvaničnika, članova LDK i sva druga ubistva jer ne možemo reći da su neka ubistva važna, a neka beznačajna. Smatram da Sud ima ulogu da nekako vrati dug koji imamo prema žrtvama koje su ubijene u tom periodu", rekao je Mustafa.

On je ponovio da dijalog sa Srbijom trebalo bi da se završi uzajamnim priznavanjem, jer prema njegovim riječima ni u kom slučaju ne može da podrazumjeva promenu granica ili razmjenu teritorija.

Mustafa je naglasio da se mora ubrzati proces koji bi doveo do toga da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija, jer bi ga tada, kako kaže, priznalo i preostalih pet zemalja EU.

"Nastavićemo ono što smo do sada promovisali da dijalog možemo započeti samo uz uzajamno priznavanje. Ovaj dijalog ni na koji način ne može da uključuje promjene granica, razmjenu teritorija ili drugu ustavnu organizaciju zemlje, jer moramo imati zemlju sa unitarnom organizacijom kao što je to sada slučaj sa lokalnom upravom i centralnom vladom, a ne sa trećim slojem upravljanja. Dobro je da se ovaj proces dijaloga završi i da se ne bavimo više ovim pitanjem. Takođe, treba da postanemo član Ujedinjenih nacija", rekao je Mustafa.

Mustafa je rekao da je važno da za Kosovo ne postoje prepreke u međunarodnim komunikacijama.

"Uzajamno priznavanje, mislim, trebalo bi da bude osnovni uslov, jer ako nastavimo da vodimo dijalog, dok Srbija treba svake nedjelje i svakog dana da govori da ne priznaje Kosovo. Srbija treba da shvati i prepozna realnost da je Kosovo nezavisna država koju je priznalo 115 država. Mi smo priznati od najvažnijih država u svijetu, počev od SAD i drugih zemalja sa kojima oni danas imaju dominantan uticaj na svijetu i to nas jača i daje nam hrabrost da niko ne može dovesti u pitanje postojanje našeg državnog subjektiviteta, pa ni Srbija. S toga ne treba da sjednemo i razgovaramo o drugim stvarima. Do sada smo imali dosta dijaloga o određenim pitanjima i vidjelo se da se oni ne završavaju i zaključićemo ovaj proces. Nastavićemo kao nezavisna država, sarađivaćemo sa svim zemljama EU, i onima koje su nas priznale, ali i onima koje to nisu uradile. Bilo bi vrlo dobro da završimo ovaj proces i postanemo član Ujedinjenih nacija, a ne da imamo prepreke u međunarodnim komunikacijama, ali i unutrašnje prepreke kao što nam se to danas čini preko ovih opština koje se nalaze na sjeveru Kosova", istakao je Mustafa.