Dio Nacionalne garde Ajove

Očekuje se da će Bezbjednosne snage Kosova (BSK) otići u prvu međunarodnu mirovnu misiju u martu 2021. godine. Transformacija BSK-a u vojsku Kosova počela je 2018. i trebalo bi da traje deset godina. Kuvajt će najverovatnije biti prva destinacija na koju će ići kontigent kosovskih vojnika u misiju kao dio Nacionalne garde Ajove.

Komandant Bezbjednosne snage Kosova, general Rrahman Rama otkrio je 6. januara da su u opticaju dvije zemlje u koje bi pripadnici BSK mogli da odu u prvu misiju.

"Imamo dve mogućnosti, Kuvajt i Irak, ali očekujemo da će to biti vrlo brzo potvrđeno. Koliko god simbolično bilo, naše učešće je veoma važno za BSK i Kosovo“, rekao je Rama.

Radio Slobodna Evropa saznaje od državnih zvaničnika da je manja verovatnoća da BSK u svoju prvu misiju ode u Irak jer ta zemlja još uvijek nije priznala Kosovo.

Inače, Skupština Kosova je sa 92 glasa za i bez ijednog protiv, usvojila odluku Vlade Kosova od 31. decembra 2020. o slanju Bezbjednosnih snaga Kosova u međunarodne misije sa Nacionalnom gardom Ajove.

Koje će jedinice učestvovati?


Još uvijek nije poznato koliko će kosovskih kontingenata učestvovati u ovoj misiji, iako pripreme za nju traju već duže vrijeme. Stručnjak za bezbjednost, Besa Kabashi-Ramaj, navodi da će prva međunarodna misija BSK-a biti simbolična ali od izuzetne važnosti.

“Potvrđeno je da će jedinice koje će služiti zajedno sa snagama američke vojske biti iz jedinice za održavanje i logistiku, to su dvije oblasti u kojima će BSK pomagati u okviru zajedničke misije sa SAD”, kaže za RSE Kabashi-Ramaj.

Ipak, kako navodi, to ne umanjuje značaj misije i opasnost kojoj se izlažu pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosova.

"Svi bi trebali da shvate da postoji rizik, ali svi oficiri, podoficiri u BSK-u imaju to na umu kada postaju pripadnici ovih snaga. Dakle, oni su vrlo dobro pripremljeni za preuzimanje takvih rizika“, poručuje ona.

Simbolično učešće, istorijski korak

Komandant BSK-a, general Rrahman Rama navodi da ova misija možda i jeste simbolična ali da je od izuzetnog značaja za zemlju.

"To su dobre historijske vijesti, sada moramo da ispunimo svoje obaveze u profesionalnom pogledu. Od samog početka smo radili na osnovu NATO standarda, od značaja je i sama činjenica da je NATO u našoj instituciji“, kaže Rama uz podsećanje da je NATO bio aktivan deo razvoja Bezbjednosnih snaga Kosova od 2009. godine.

Za Besu Kabashi-Ramaj, slanje BSK-a u međunarodne misije predstavlja dokaz da je „Kosovo izgradilo kredibilne snage sa standardom, jednako kao vojnici najmoćnije vojske na svijetu".

"BSK je započeo transformaciju kao rezultat strateškog pregleda sektora bezbjednosti od 2012. do 2014, od tada postoji namjera da pripadnici BSK-a idu u inostranstvo u znaku profesionalnosti, ali i želja da Kosovo pruži drugima ono što su nam partneri Kosova davali od 1999. pa nadalje. Dakle, ovo je doprinos Kosova svetu i strateškim partnerima“, poručuje.

Odluka je stupila na snagu

Dan nakon što su poslanici u Skupštini Kosova usvojili odluku o odlasku Bezbjednosnih snaga Kosova u međunarodne misije, vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani je potpisala ovlašćenje koje to i omogućava.

Ona je tom prilikom četsitala prvim kosovskim mirovnjacima koji će učestvovati u ovoj misiji.

"Kao vršilac dužnosti predsjednika i vrhovni komandant BSK-a, čestitam prvim kosovskim mirovnjacima, koji su ušli u historiju i biće u službi mira zajedno sa Sjedinjenim Državama, našim strateškim saveznicima“, rekla je Osmani.

Američka ambasada takođe je pozdravila odluku

"Jednoglasno usvajanje odluke da se Bezbjednosnim snagama Kosova omogući partnerstvo sa američkom vojskom u budućim mirovnim misijama pokazuje da je Kosovo spremno da preuzme svoju zajedničku odgovornost za mir i bezbednost u svetu“, navodi se u rekaciji ambasade SAD na Kosovu.

Mnoge zemlje, poput SAD, Velike Britanije i Turske, podržale su BSK u vidu dopremanja vojne opreme ili u pružanju obuke.

Takođe, Kosovo je državni parner sa Ajovom, čija Nacionalna garda pomaže da se pripadnici BSK konsoliduju.

Trenutno Bezbjednosne snage Kosova broje 2.747 aktivnih vojnika, a cilj je da vojsku Kosova čini 5.000 redovnih članova i 3.000 rezervista. Do sada BSK nije učestvovao u međunarodnim mirovnim misijama.

Skupština Kosova je 2018. usvojila zakonske promene za transformaciju mandata Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane.

Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, kako bi ove snage postale vojska. Očekuje se da će se u trećoj fazi transformacije ostvariti puni operativni kapaciteti.