Negirali navode

Pfizer/BioNTech negirali su navode Vlade Kosova da je postignut dogovor oko nabavke 500.000 antikovid vakcina, kako su to nešto ranije najavili ministar zdravlja Armend Zemaj i premijer Avdullah Hoti, prenosi Reporteri.

"Imali smo razgovore sa Vladom Kosova. Da bi se postigao sporazum, on mora biti potpisan. Sve dok ga ne potpišu obe strane, ne možemo ga komentarisati", rekla je Urska Lakner, menadžer kompanije Pfizer za jadransku regiju.

Lakner je rekla da će Pfizer/BioNTech blisko sarađivati sa svim vladama, uključujući i kosovsku kako bi osigurali jednak pristup vakcini, ali je I dodala da će detalji pregovora do daljnjeg ostati povjerljivi.

Podsjećanja radi, ministar zdravlja u tehničkom mandatu Armend Zemaj objavio je da je Kosovo obezbjedilo 500.000 antikovid vakcina kompanije Pfizer.

“U okviru konkretnih obaveza za obezbjeđivanje antikovid vakcina, želeo bih da podjelim sa građanima informaciju da smo obezbjedili 500.000 vakcina kompanije Pfizer. Potvrdu o nabavci ovih vakcina dali su nam predstavnici kompanije Pfizer tokom današnjeg virtuelnog sastanka”, napisao je Zemaj na društvenoj mreži Facebook.

Prema Zemajevim riječima, tokom ove nedjelje postoji samo finalizacija tehničkih aspekata.

I premijer Kosova Avdullah Hoti saopštio je da je Kosovo dogovorilo nabavku oko dva miliona doza antikovid vakcina, i najavio da će prve količine stići u februaru.

Na konferenciji za novinare Hoti je rekao da je 535.000 vakcina dogovoreno sa proizvođačem kompanijom Pfizer, još 600.000 sa Austrijom, a preko programa Covax oko 720.000 doza.

Izvor: Kosovo online/Reporteri