Postoje velike manipulacije

Proces ekonomskog oporavka je rana koja ne može da zacjeli u roku od mjesec dana ili godinu dana, ocjenio je bivši ministar finansija Haki Shatri u intervjuu za Ekonomija Onlajn, govoreći o ekonomskoj krizi usljed pandemije koronavirusa.

"U najboljem slučaju Kosovo će uspjeti da zaustavi negativne trendove, nadajući se da će pandemija biti suzbijena negdje sredinom godine i da će istovremeno započeti bolji ekonomski rast", rekao je Shatri.

Dodao je da je sumnjičav prema mjerama koje su trenutno na snazi.

"Ne vjerujem da su preduzete mjere dovoljne, jer postoje mjere koje služe za dobrobit pojedinca ili porodice, nedjelju ili dvije nedjelje kao što su poverenički fondovi, ali i druge mjere za pravilan oporavak, fond zagarantovanog zajma, nisu mjere za povraćaj, već samo za dnevnu potrošnju", rekao Shatri.

Shatri zajamčeni zajam vidi kao serijsku mjeru, ako se njime pravilno upravlja i smatra da može biti od velike pomoći posebno preduzećima.

"Fond za garanciju zajma je ozbiljnija mjera i ako se pravilno njime upravlja, to će biti ekonomska pomoć posebno za preduzeća, kojima je pandemija nanela štetu, jer država garantuje za njih, tamo gdje nisu u mogućnosti da plate, ili odgovore na zahtjeve banke, na taj način im omogućava da dobiju kredite pod olakšanim uslovima", rekao je Shatri.

Ne poriče činjenicu da je kosovska ekonomija slaba i da ima mali akumulacioni kapacitet. Prema njegovim riječima, bilo bi potrebno preko milijardu eura da bi budžet vratio Kosovo na pravi put.

"Teško je nešto reći bez odgovarajuće analize, ali mislim da bi ekonomiji bio potreban kontingent svježeg novca oko milijardu i 200 miliona eura, pod uslovom da se tim sredstvima pravilno upravlja i ne zloupotrebljava, kao što se dogodilo tokom mandata ranijih vlada. Bojim se da postoje manipulacije u broju radnika koji su zbog pandemije ostali bez posla, nadajući se da će imati koristi od dela koji je predviđen budžetom o pandemiji", rekao je Shatri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online