Kada, još uvijek se ne zna

Oko 40.000 radnika koji su ostali bez posla tokom pandemije čeka 900 eura od Ministarstva finansija, a iako je usvojen Zakon o ekonomskom oporavku, ova sredstva još uvijek nisu prebačena na račun tih radnika, piše Lajmi.net.

Ministarstvo finansija kaže da vlada nije donela odluku kojom traži od njih da dodjeli ta sredstva.

"Prošlo je mjesec dana od usvajanja Zakona o ekonomskom oporavku. Odobrenjem ovog zakona otvoren je način za dodjelu 300 eura za tri mjeseca za radnike u privatnom sektoru koji su ostali bez posla tokom perioda pandemije. Ali tako nešto se još nije dogodilo. Iako je za sprovođenje ove mjere rečeno da je neophodno usvojiti Zakon o budžetu za 2021. godinu, Ministarstvo finansija kaže da ta sredstva nisu obuhvaćena ovim zakonom koji je izglasan 28. decembra", navodi se.

Zamenik ministra finansija Agim Krasniqi rekao je da sredstva dodjeljena za paket ekonomskog oporavka nisu obuhvaćena Zakonom o budžetu. Tako, prema njegovim riječima, ovaj zakon ne uključuje ni 2 miliona eura koji se, prema Paketu, predviđaju za radnike iz privatnog sektora koji su ostali nezaposleni tokom pandemije.

"U Zakonu o budžetu program oporavka ostao je onakav kakav ga je na početku poslala vlada. Tamo je dodata samo jedna pozicija, ona o vakcini od 40 miliona... Najavljeno je izdvajanje 300 eura za tri mjeseca za radnike u privatnom sektoru koji su ostali nezaposleni. Ova sredstva uopšte nisu obuhvaćena Zakonom o budžetu“, rekao je.

Prema Krasniqiju, dodjeljivanje tih sredstava Ministarstvo finansija može izvršiti samo uz posebne vladine odluke.

"Dodjela ovih sredstava može se izvršiti samo donošenjem nekih odluka Vlade, koliko će ići preduzećima, a koliko radnicima. Dakle, izjave da će biti izdvojeno 2 miliona eura za radnike koji su ostali bez posla nisu u okviru budžeta. Njihovo razdvajanje može se izvršiti samo posebnim odlukama“, rekao je on.

U međuvremenu, Jusuf Azemi, predsjednik Sindikata radnika u javnom sektoru, rekao je da oko 40 hiljada radnika koji su ostali nezaposleni tokom pandemije čeka na ova sredstva.

"Korisnici sredstava 3 puta 300 eura, prema našoj statistici, može biti 35-40 hiljada radnika. Inače smo imali oko 100 hiljada radnika koji su bili u sistemu tokom ove godine i više od 60 hiljada radnika koji neće imati pravo na beneficije jer vlasnici preduzeća nisu uplatili doprinose i nemaju ugovore o radu. Oni gube ovo pravo“, najavio je Azemi.

U međuvremenu, Kujtim Gashi iz Demokratske partije Kosova, koji je bio inicijator ove mjere, rekao je da je njena primjena u rukama vlade.

"Sada je ovo odgovornost vlade, koja mora da primjeni paket“, rekao je Gashi.

Express je takođe poslao pitanja kabinetu premijera, ali na njih nije odgovoreno.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net