Prije maja

Političke stranke imaju tri mjeseca nakon dana izbora da izaberu predsjednika Kosova, a tu funkciju obavlja predsjednica parlamenta Vjosa Osmani obavlja od 5. novembra, dok prema Ustavu na toj funkciji ne može ostati duže od šest mjeseci, piše Koha.

"Mjesto vršioca dužnosti predsjednika Republike Kosovo ne može se obavljati duže od šest mjeseci“, navodi se u članu 90, tačka 3, str. 34 Ustava.

Štaviše, član 86 Ustava predviđa da "izbor predsjednika mora da se održi najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelnog predsjednika“, što znači da mora biti izabran pre maja.

Na osnovu kašnjenja tokom godina sa formiranjem institucija, stručnjaci za rad institucija kažu da je stvar ovog puta hitna. 

"Smatram da bi skupština kao glavni prioritet trebalo da ima izbor vlade i izbor predsjednika, jer je hitnost i ustavni zahtjev da zemlja ne ostane bez predsjednika ili da mjesto ostane upražnjeno...“ , rekao je Florent Spahija, istraživač u KDI.

Nakon izbora 2019. godine ovjera izbornog rezultata izvršena je nakon više od mjesec i po dana od datuma izbora, 27. novembra, a tek mjesec dana kasnije, 26. decembra, konstituisana je Skupština, dodaje se.

Pokret Samoopredjeljenje je uvjeren da se tako nešto neće ponoviti i prema članu te stranke Fitoreu Pacolliju, ove godine je situacija drugačija.

"Ono što sada možemo da obezbjedimo je da će procedure za uspostavljanje vlade biti mnogo brže i mnogo lakše zbog rezultata koji očekujemo da ćemo dobiti glasanjem“, rekao je Pacolli.

Međutim iz Demokratske partije Kosova kažu drugačije.

"Takmičimo se da vodimo vladu, ja se kandidujem da vodim vladu i nikada nisam ozbiljno shvatao ovu funkciju predsjednika, svaki put kada sam bio zainteresovan da postanem premijer i ovaj put tražim podršku“, rekao je Enver Hoxhaj, v.d. predsjednika DPK.

U srijedu je Osmani najavila vanredne izbore koji će biti održani 14. februara.