Nema zakonskih ili ustavnih prepreka

Članica predsjedništva Samoopredjeljenja Albuljena Haxhiu rekla je da će Albin Kurti predvoditi listu tog pokreta na izborima 14. februara, prenosi Reporteri.

Međutim, Haxhiu je rekla da tijela Samoopredeljenja još nisu donela odluku o formalizaciji kandidature Kurtija za premijera.

Prema njenim riječima, nema zakonskih ili ustavnih prepreka da se Kurti kandiduje za premijera, jer je šef Samoopredjeljenja osuđen uslovno 2018.

“Kurti će predvoditi listu Samoopredjeljenja, mada moram ovo da pojasnim, jer tijela Samoopredeljenja još nisu odlučila da formalizuju njegovu kandidaturu. Dakle, on će biti kandidat za premijera i za to ne postoji zakonska ili ustavna prepreka jer smo i Kurti i ja osuđeni 2018. na uslovnu kaznu, tako da u roku za verifikaciju, koji smo završili u septembru prošle godine, u zatvor se ide ako se izvrši neko drugo krivično djelo i tada se uslovna osuda zamjenjuje kaznom zatvora, dakle to je alternativna kazna. Od toga je stroža i novčana kazna“, rekla je ona.

Inače, Ustavni sud Kosova objavio je juče punu presudu u vezi sa glasanjem o Vladi Kosova koju je predvodio Avdullah Hoti.

Ista odluka formalizuje pitanje o kojem se ovih dana najviše raspravljalo, a to je da li je zabranjeno kandidovanje osuđenih osoba.

Prema toj odluci, Albin Kurti ne može da se kandiduje na izborima za poslanike jer je osuđen.

Šef Samoopredjeljenja je danas reagovao povodom ove presude, ali se nije izjasnio o tome da li će se 14. februara kandidovati i predvoditi izbornu listu.