CIK odredio rokove

Na Kosovu se 14. februara održavaju vanredni parlamentarni izbori, odlučila je juče v. d. predsjednice Kosova, Vjosa Osmani. Dan kasnije, CIK je odredio vremenske rokove za održavanje predizbornih aktivnosti.

Prijavljivanje političkih stranaka kreće sutra i traje do 16. januara, odlučeno je na današnjem sastanku CIK-a.

Rangiranje političkih subjekata i kandidata na glasačkom listiću obaviće se 1. februara, dok će predizborna kampanja krenuti 3. februara i završiti se 12-og.

Na ovim izborima će takođe biti omogućeno glasanje putem pošte. Svoje glasačko pravo birači na ovaj način moći će da iskoriste od 2. februra pa sve do 24 sata prije izbora.

CIK već danas kreće sa pripremama za organizaciju izbora.

List Zeri piše da će februarski izbori Kosovo koštati više od 5.5 miliona eura, te da je ovo budžet koji je odobrio CIK.

V. d. predsjednice Kosova i predsjednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani, odlučila je da zakaže vanredne parlamentarne izbore istog dana kada je i javno objavljena odluka Ustavnog suda Kosova kojom je, po zahtjevu opozicionog Samoopredjeljenja, vlada Avdullaha Hotija proglašena za nelegalnu. Osmani je ujedno izdala ukaz o raspuštanju sedmog saziva parlamenta.

Ko će biti s kim u koaliciji i ko će biti predvodnik koji liste na predstojećim izborima, za sada nije poznato. Konsultacije između političkih stranaka su još uvijek u toku.


EU očekuje transparentne izbore


Dan nakon određivanja datuma izbora stigla je i poruka iz Evropske unije.

Evropska unija očekuje da Kosovo održi kredibilne, inkluzivne i transparentne izbore, a u skladu sa međunarodnim standardima, kako bi moglo da ide napred, poručila je portparolka EK, Ana Pisonero, u objavi na Twitteru.

Dodala je da će Evropska unija nastaviti da bude angažovana na Kosovu u saradnji sa svima, na promociji dnevnog reda evropskih integracija i neophodnih reformi.