Parlamentarni izbori

Pravni stručnjaci tvrde da se presudom Ustavnog suda Albinu Kurtiju zabranjuje kandidovanje za poslanika, a ta odluka može primorati Samoopredjeljenje (VV) da izabere Kurtijevog nasljednika unutar ili izvan stranke, prenosi Gazeta express.

Ustavni sud je reagovao po žalbi Samoopredjeljenja na glasanje poslanika Etema Arifija, koji je, iako je imao pravosnažnu presudu, glasao za vladu Avdullaha Hotija. Međutim, istom presudom zaključeno je da osobe osuđene za krivično djelo u poslejdnje tri godine više neće moći da se kandiduju za parlament. Kurti ima takvu kaznu i u septembru je osuđen na tri godine.

Analitičar Ron Gjinovci je juče rekao da bi Kurtijev saradnik Glauk Konjufca mogao da vodi listu.

“Poznato je da će listu voditi neko ko mi se ne sviđa baš mnogo, i niko drugi. To je Glauk Konjufca“, rekao je Gjinovci.

Konjufca bi mogao biti nosilac liste na izborima zakazanim za 14. februara, međutim, to ne znači da nosilac liste mora da uđe u stranku.

Jedna od osoba koje nisu u Samoopredjeljenju, a koje ga mogu predvoditi na izborima je dama koja zauzima dvije od tri najvažnije funkcije u zemlji - Vjosa Osmani. To je mišljenje analitičara Fitima Salihua.

“Teško je reći, jer ako Kurti nema pravo da se kandiduje, tada će u igru stupiti mnogi kako bi umanjili štetu koju Samoopredjeljenje ne bi imalo ako se njegov lider ne kandiduje. Možda ima mnogo imena iz redova Samoopredjeljenja kao nosioca liste. Čak i Vjosa Osmani može biti nosilac liste, jer uživa simpatije glasača Samoopredjeljenja“, rekao je Salihu.

U međuvremenu, Albin Kurti još se nije izjasnio o presudi. U jučerašnjoj izjavi rekao je da još nije pročitao punu presudu Ustavnog suda i da ne komentariše izjave onih koji kažu da se može ili se ne može kandidovati.

“Ne želim da komentarišem tumačenja. Iznećemo svoj stav. Pokret Samoopredjeljenje, osim što je najveća stranka u zemlji, ali ima jasnu podršku većine stanovništva Kosova“, izjavio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/ Gazeta Express