Izvjestilac EP za Kosovo

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon smatra da ekonomski i politički izazovi koji čekaju Kosovo zahtevaju spremnost svih političkih snaga da prevaziđu takvu situaciju, piše Koha.

Von Cramon je navela, da se zbog pandemije i vanrednih izbora Kosovo suočava sa ekonomskom i političkom nestabilnosti.

"Ekonomski izazovi zahtjevaće spremnost svih političkih snaga na kompromis radi dodjeljivanja sredstava i investicija za modernizaciju zemlje. Iz tog razloga, potreba za beskompromisnom borbom protiv korupcije i nepotizma jedan je od najviših prioriteta", rekla je ona.

Von Cramon je kazala da će biti zanimljivo da se vidi kakve će posljedice doneti odluka Ustavnog suda, zbog koje je pala vlada Avdullaha Hotija.

On je izrazila sumnju u to šta će se dogoditi sa Vašingtonskim sporazumom između Srbije u Kosova, koji je postignut u vrijeme mandata Hotijeve vlade.

Međutim, naglašava da je i za EU i za SAD važno da imaju pouzdane partnere na Kosovu.

"Biće veoma važno za EU, kao i za američku administraciju, da u Prištini nađu kredibilne političke partnere. To je ključni faktor za naredne korake ka integraciji Kosova u EU", rekla je von Cramon.

Kosovu je potrebna vlada koja ima većinu za konačni sporazum sa Srbijom


Von Cramon smatra da će biti mnogo lakše ako Kosovo dobije jaku vladu, koja traje više od nekoliko nedjelja ili mjeseci.

S druge strane, ona kaže da bi nova vlada trebalo da bude u stanju da ima stabilnu većinu u Skupštini Kosova, što je, između ostalog, značajno i za dijalog sa Srbijom.

"Dijalog mora imati podršku vlade, većine u parlamentu, kao i većine civilnog sektora na Kosovu. Zbog toga je važno pregovarati sa predstavnicima Kosova koji imaju široku i snažnu podršku u svojoj zemlji", rekla je von Cramon.

Ukazala je takođe, da je za Evropsku uniju, kao i za narod Kosova, bitno da se izabere vlada koja ima većinu zbog pegovora sa EU.

"Put Kosova ka integraciji u EU zahtevaće snažnu posvećenost domaćim reformama, kao i političku volju za pronalaženje zajedničkog sporazuma sa Srbijom", rekla je Von Cramon.

Govoreći o mogućnosti da Kosovo ove godine dobije viznu liberalizaciju, Von Cramon je rekla da je na Evropskom savjetu da da zeleno svijetlo.

"Svi vjerujemo da će se to dogoditi tokom 2021. Postoje neke naznake da bi se to moglo dogoditi, ali naravno nema garancije“, objasnila je von Cramon.

Von Cramon kaže da su Evropska komisija i Evropski parlament vidjeli da je to moguće. Ali, prema njenim riječima, u nekim državama članicama EU još uvijek ne postoji volja, a bilo bi korisno kada bi se uvjerili u istinsku posvećenost Kosova reformama.

"Nove bilateralne radne grupe osnovane u Francuskoj pomoći će da se ovaj proces dovrši", rekla je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore