Predsjednica CIK-a

Predsjednica Centralne izborne komisije Kosova Valdete Daka poručila je da su institucije spremne da organizuju parlamentarne izbore 14. februara.

"U svakom slučaju, to je kratak rok, ali je i u maksimalnim rokovima predviđenim Ustavom. Nije prvi put da u vrlo kratkom vremenu održavamo vanredne izbore. Imamo 38 dana i naravno učinićemo sve što je u našoj mogućnosti, našim sredstvima. Biće izazovno, ali imamo iskustva u organizaciji izvanrednih izbora", rekla je Daka za Klan Kosova.

Povodom najava da predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti neće moći da učestvuje na izborima prema presudi Ustavnog suda, ona je rekla da će svi kandidati biti provjereni.

"Poštovaćemo presudu Ustavnog suda jer nas Ustav obavezuje na provođenje svih odluka. CIK će odlučiti o kandidaturi Kurtija ili drugih. Zakon je isti za sve. U potpunosti ćemo provesti presudu Ustavnog suda. Proverićemo kandidate putem Sudskog savjeta Kosova gdje će biti predate sve liste kandidata i na osnovu potvrda ćemo odlučiti“, poručila je Daka.

Daka je naglasio da na ovim vanrednim izborima izborni skupovi nisu dozvoljeni zbog koronavirusa.

Dijaspora će glasati kao i na prethodnim izborima.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova