Nema nastavka procesa

Iako zvaničnici EU očekuju da se uskoro nastavi dijaloga između Kosova i Srbije, Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova kaže da nastavak ovog procesa nije moguć, prenosi Ekonomia Onlajn.

Ona objašnjava da će, u ovom periodu, kada se očekuje izlazak Kosova na birališta, doći do obustave procesa dijaloga sa Srbijom.

"Sada ne možemo očekivati da može biti nastavka procesa dijaloga. Dok ne budemo imali izbore, vladu i novu skupštinu, dok ne dobijemo ponovnu legitimnu Vladu Kosova”, rekla je ona i dodala da su neprekidno bili izbori i to je uticalo da se proces odlaže.

Istakla je da “nema razgovora u vrijeme kada su izbori, ali ono što smo u stvari vidjeli je da je sam proces dijaloga između Kosova i Srbije uticao na to da Kosovo ima promene vlada i da izlazi na birališta“.

Krasniqi smatra da je dijalog ključni faktor koji je uticao na dugovečnost Vlada Kosova. Krasniqi tvrdi da EU teži ka postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Vidjeli smo da se dijalog pomerio sa evropskih šina, kada se raspravljalo o pitanju razmjene teritorija. Uzimanjem ovog procesa od strane gospodina Lajčaka i nastavkom završne faze, vidjeli smo da postoje pokušaji za konačni sporazum, ali trebalo bi da bude više razjašnjenja o tome šta želimo da postignemo. Znajući da Srbija još uvijek nije saglasna da prizna Kosovo i da se od Kosova i dalje traži kompromis za konačni sporazum”, rekla je Krasniqi.

Naglasila je da je Kosovu potrebna odgovarajuća strategija za proces dijaloga započet 2011. godine.

"Stoga smo kao institut tražili istinsku strategiju ovog procesa i široki politički konsenzus, znajući da je to proces u državnom vlasništvu i koji prevazilazi određenu vladu i zahtjeva uvijek dvije trećine glasova u Skupštini. Deset godina dijaloga, mnogi sporazumi, neki od njih i ne sprovedeni. Sada je potreban drugačiji pristup tako da više nema dvosmislenosti sporazuma“, navela je Krasniqi.

Nakon najnovije runde razgovora između Kosova i Srbije na nivou stručnjaka, 10. decembra, dvije delegacije najavile su sljedeći sastanak na tehničkom nivou za početak januara u Briselu.

Izvor: Kosovo onlajn/ Ekonomia Onlajn